16:17 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Με ένα από τα πιο γενναιόδωρα κοινωνικά συστήματα παγκοσμίως και επιδόματα ακόμα υψηλότερα από τις υπόλοιπες χώρες του Βορρά, η Δανία θεωρήθηκε «ιδανική» για τη μελέτη του προβλήματος «καλής διαβίωσης».

Τα γενναιόδωρα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης προσελκύουν μεγαλύτερα πλήθη μεταναστών, κατέληξε η μελέτη «Υπόθεση ελκυστικής ευημερίας» (The Welfare Magnet Hypothesis) της Δανίας, που διεξήχθη από τους οικονομολόγους του Πρίνστον Όλε Άγκερσναπ, Αμαλί Γένσεν και Χένρικ Κλέβεν.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα της γενναιοδωρίας της κοινωνικής πρόνοιας στη μετανάστευση χρησιμοποιώντας σειρά μεγάλων αλλαγών στα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας για τους μετανάστες στη Δανία και κατέληξε ότι οι μετανάστες ήταν πιο πιθανό να φτάσουν στη Δανία όπου θα μπορούσαν να λάβουν περισσότερα επιδόματα.

Οι ερευνητές εντόπισαν σειρά αλλαγών στους νόμους της Δανίας για τη μετανάστευση και των επιπτώσεών τους. Θεώρησαν τη Δανία χωρίς ομολογουμένως ως «ιδανικό σκηνικό» για να μελετήσουν αυτό το ερώτημα. Η Δανία, υποστήριξαν, έχει «ένα από τα πιο γενναιόδωρα κοινωνικά συστήματα στον κόσμο» με επιδόματα «υψηλότερα ακόμα και από άλλες βόρειες χώρες».

Η πρώτη αλλαγή, που ίσχυσε το 2002 υπό τη φιλελεύθερη-συντηρητική κυβέρνηση του μελλοντικού επικεφαλής του ΝΑΤΟ Άντερς Ράσμουσεν, μείωσε τα επιδόματα για τους μετανάστες εκτός Ε.Ε. κατά περίπου 50%, χωρίς αλλαγές για τους εσωτερικούς μετανάστες ή τους προερχόμενους από την Ε.Ε.

Η πολιτική αυτή ανακλήθηκε το 2012 με την εκλογή της κεντρο-αριστερής κυβέρνησης και μετά τέθηκε ξανά σε ισχύ το 2015 μετά την επιστροφή μίας κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της Δανίας ασχολήθηκε ακόμα και με την ενημέρωση πιθανών μεταναστών για το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Για παράδειγμα, πραγματοποίησε διαφημιστική εκστρατεία σε εφημερίδες του Λιβάνου ενημερώνοντας τους πρόσφυγες για τα μειωμένα επιδόματα.

Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, επέτρεψε ένα «οιονεί πειραματικό ερευνητικό σχέδιο» με «μετρήσιμα αποτελέσματα».

«Η μείωση επιδόματος μείωσε τις καθαρές ροές μεταναστών κατά περίπου 5.000 άτομα τον χρόνο, ή 3,7% των εν δυνάμει μεταναστών, και την επακόλουθη κατάργηση της πολιτικής που σχεδόν ανέτρεψε το αποτέλεσμα» υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Δεδομένου ότι η Δανία ήταν απλά μία μικρή χώρα, καταλήγουν οι ερευνητές, το κοινωνικό σύστημα πρόνοιας δεν μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις για τη μετανάστευση, για παράδειγμα, από το Αφγανιστάν. Ωστόσο, επηρεάζει την απόφαση ενός μετανάστη από το Αφγανιστάν να εγκατασταθεί στη Δανία αντί, για παράδειγμα στη γειτονική Σουηδία ή Γερμανία, τονίζουν οι ερευνητές.

«Ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δεν σχετίζονται με τους παράγοντες ευημερίας που μετρούν στις αποφάσεις μετανάστευσης, τα στοιχεία μας υποδεικνύουν ότι η γενναιοδωρία του κοινωνικού συστήματος είναι σημαντική για την επιλογή του προορισμού» συμπεραίνουν.

Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, η Δανία αντιμετωπίζει ισχυρές τάσεις αύξησης του αριθμού των μεταναστών. Το ποσοστό της πρώτης γενιάς μεταναστών στο συνολικό πληθυσμού έχει εκτοξευθεί από το 3% το 1980 στο 10% το 2017. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι μετανάστες από χώρες εκτός Ε.Ε.

Εκτός από την αύξηση των ροών το 1995 και το 2015, εξαιτίας του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και τη Συρία, αντίστοιχα, η καθαρές ροές μεταναστών εκτός Ε.Ε. κυμαίνονται σε 8.000 άτομα ανά έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Φυλακίστηκε μουσουλμάνος που απείλησε ότι θα αποκεφαλίσει τους βασιλείς Δανίας και Σουηδίας

Δανός πολιτικός με αντιμεταναστευτικές θέσεις δέχθηκε επίθεση με κροτίδες – Βίντεο

Tags:
Δανία, μετανάστευση, μετανάστες, μεταναστευτικό
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK