09:02 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (326)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε ότι, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη, η χώρα του σχεδιάζει νέες έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Η Τουρκία σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις «στην περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της» βάσει του μνημονίου που πρόσφατα υπέγραψε με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της χώρας Φατίχ Ντονμέζ.

Πριν από τη συνάντησή του με τους ανθρακωρύχους από διάφορες πόλεις της Τουρκίας στην Άγκυρα, ο κ. Ντονμέζ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η συμφωνία με τη Λιβύη χρειάζεται πρώτα έγκριση από τις γενικές συνελεύσεις τόσο της Τουρκίας όσο και της Λιβύης.

«Όπως και σε άλλες περιοχές, οι εταιρείες στις οποίες θα χορηγήσουμε άδειες θα ξεκινήσουν έρευνες περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας εντός του πεδίου εφαρμογής αυτής της συμφωνίας», ανέφερε σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες χρησιμοποιώντας τα σεισμικά πλοία και τα γεωτρύπανά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον κ. Ντονμέζ, τέσσερις γεωτρήσεις έχουν ήδη διεξαχθεί και μία πέμπτη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο κ. Ντονμέζ σημείωσε ότι πολλές πλευρές σκοπεύουν να διατηρήσουν «εκτός παιχνιδιού» την Τουρκία και τη Λιβύη, αλλά πρόσθεσε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη – την οποία χαρακτήρισε σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας – διασφαλίζει ότι η Τουρκία περιλαμβάνεται στις έρευνες στην περιοχή.

Κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι δηλώσεις του κ. Ντονμέζ έρχονται με φόντο τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν τη συμφωνία στις 27 Νοεμβρίου με απώτερο στόχο την ανακήρυξη ΑΟΖ στη θάλασσα της Μεσογείου.

Το γεγονός προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση Αθήνας και Λευκωσίας, ενώ και η Αίγυπτος καταδίκασε τη συμφωνία.

Η Μόσχα κάλεσε, την Τρίτη, την Αίγυπτο και τη Λιβύη να δείξουν σύνεση και να απέχουν από ενέργειες που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Ανεβαίνει η ένταση μετά την αντίδραση της Αιγύπτου

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (326)
Tags:
φυσικό αέριο, Πετρέλαιο, γεωτρήσεις, Ανατολική Μεσόγειος, Τουρκία, Λιβύη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φατίχ Ντονμέζ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK