18:34 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή φέρεται να εξετάζει ο Ντόναλντ Τραμπ, με την αποστολή ακόμα 14.000 φαντάρων, πολλών πλοίων και εξοπλισμού στην περιοχή. Πάντως, το Πεντάγωνο διέψευσε σχετικό δημοσίευμα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να σχεδιάζει την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, στέλνοντας πλοία, φαντάρους, αλλά και εξοπλισμό στην περιοχή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται η «Wall Street Journal», ο Πρόεδρος Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής στη Μέση Ανατολή επιπλέον 14.000 στρατιωτών και δεκάδων πλοίων, με σκοπό την αντιμετώπιση του Ιράν.

Η απόφαση αναμένεται, κατά τους αξιωματούχους, να ληφθεί αργότερα αυτόν τον μήνα, καθώς ο Τραμπ φέρεται να πείστηκε για την ανάγκη αντιμετώπισης της υποτιθέμενης απειλής της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τα Μέσα, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα μπορούσε, επίσης, να εγκρίνει ένα μικρότερο αμερικανικό τμήμα για την ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή.

Οι προαναφερθέντες αξιωματούχοι υποστήριξαν, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal» ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος φόβος μεταξύ του Στρατού των ΗΠΑ και της διοίκησης Τραμπ επειδή μια πιθανή επίθεση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων θα μπορούσε να αφήσει την Ουάσιγκτον με λίγες μόνο επιλογές στην περιοχή και η νέα εξάπλωση θα μπορούσε να αποτελέσει πιο αξιόπιστο αποτρεπτικό παράγοντα για την Τεχεράνη.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, το 2018, αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και έκτοτε οι σχέσεις Ουάσινγκτον - Τεχεράνης έχουν επιδεινωθεί.

Επίσης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία δέχθηκαν επίθεση και παρά το ότι οι Χούτι ανέλαβαν την ευθύνη, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν.

Μετά την επίθεση του Σεπτεμβρίου, το Πεντάγωνο ενίσχυσε την παρουσία του στη Μέση Ανατολή και διέταξε την εγκατάσταση επιπλέον στρατευμάτων στη Σαουδική Αραβία. Ο κ. Τραμπ έχει επανειλημμένα επισημάνει -ως πρόσχημα- ότι το Ιράν φέρεται να συνεχίζει να απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια.

Διάψευση από το Πεντάγωνο

Η εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Αλίσα Φάρα, με ανάρτησή της στο Twitter, διέψευσε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal».

Συγκεκριμένα, εκείνη έγραψε:

«Αυτό που δημοσιεύεται από τη "Wall Street Journal" είναι λάθος. Οι ΗΠΑ δεν στέλνουν 14.000 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή για να αντιμετωπίσουν το Ιράν».

​Η Φάρα, έτσι, απάντησε και στον γερουσιαστή Τζος Χάουλι, ο οποίος δημοσίευσε ότι προσβλέπει σε ακρόαση γιατί το Πεντάγωνο στέλνει περισσότερα στρατεύματα και αν ο αμερικανικός στρατός προετοιμαζόταν για έναν πόλεμο στην ξηρά.

Διαβάστε ακόμα:

Πώς οι έμποροι όπλων των ΗΠΑ γράφουν την ιστορία της Μέσης Ανατολής εδώ και μισό αιώνα

Tags:
Ντόναλντ Τραμπ, Μέση Ανατολή, πλοία, στρατιώτες, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK