18:54 14 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Η δολοφονία του Γεωργιανού υπηκόου Ζελιμκάν Κανγκοσβίλι στο κέντρο του Βερολίνου έχει πυροδοτήσει διπλωματική διαμάχη ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη την απέλαση δύο υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας στο Βερολίνο, με τη Μόσχα να δεσμεύεται να απαντήσει.

Σύμφωνα με τη Γερμανία, η κίνηση προκλήθηκε από την άρνηση των Ρώσων διπλωματών να συνεργαστούν με τους ανακριτές στην υπόθεση δολοφονίας του Γεωργιανού υπηκόου Ζελιμκάν Κανγκοσβίλι στο Βερολίνο.

Οι γερμανικές αρχές υποπτεύονται ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή της Ρωσίας.

Μερικές από τις βασικές λεπτομέρειες της ζωής του Κανγκοσβίλι

  • Ο Κανγκοσβίλι γεννήθηκε το 1979 στο Πανκίσι, περιοχή στην ανατολική Γεωργία με μεγάλο πληθυσμό Τσετσένων. Ήταν και ο ίδιος Τσετσένος αλλά είχε υπηκοότητα Γεωργίας.
  • Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, έφυγε για τη γειτονική Τσετσενία όπου διοικούσε μια στρατιωτική μονάδα που πολεμούσε ενάντια σε ρωσικές δυνάμεις στη δεύτερη εκστρατεία στην Τσετσενία.
  • Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Τσετσένων της διασποράς στην Κωνσταντινούπολη, ο Κανγκοσβίλι ήταν μια «σοβαρή» προσωπικότητα στην εξέγερση των ανταρτών της Τσετσενίας και πολέμησε παράλληλα με τον Ασλάν Μασκχάντοφ, τον τρίτο πρόεδρο της μη αναγνωρισμένης Τσετσενικής Δημοκρατίας της Ιτσκερίας.
  • Υπάρχει φωτογραφία που εμφανίζει τον Κανγκοσβίλι να ψαρεύει με τον Μασκχάντοφ σε ένα ποτάμι, σε βουνό, το 2002. Ο γιος του Μασκχάντοφ ανέφερε ότι το πλάνο καταγράφηκε κατά τη διάρκεια διέλευσης από βουνά και δάση στο παιχνίδι «της γάτας με το ποντίκι» με ομοσπονδιακά στρατεύματα, και ότι οι δύο δεν ήταν στενοί συνεργάτες.
  • Ο Κανγκοσβίλι επέστρεψε στο Πανκίσι στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και ξεκίνησε μια επιχείρηση. Φέρεται να αναζητήθηκε στη Ρωσία με κατηγορίες σχετικά με την τρομοκρατία. Στρατολόγησε περίπου 200 εθελοντές μαχητές για τον στρατό της Γεωργίας κατά τη διάρκεια της βραχύβιας σύγκρουσης για τη Νότια Οσσετία το 2008, σύμφωνα με τον Έκεχαρντ Μάας, πρόεδρο της Κοινωνίας Γερμανό-Καυκάσιων.
  • Ο Τσετσένος ισλαμιστής επέζησε σε απόπειρα δολοφονίας του στην Τιφλίδα το 2015. Το επόμενο έτος μετακόμισε στη Γερμανία μέσω της Ουκρανίας για να ζητήσει άσυλο εκεί.
  • Οι τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούσαν τον Κανγκοσβίλι ως κάποιον που «αντιπροσωπεύει απειλή για τη δημόσια ασφάλεια» αλλά η εποπτεία εγκαταλείφθηκε για άγνωστους λόγους το 2018, σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, ζούσε στο Βερολίνο με ψεύτικη ταυτότητα και μετέβαινε για προσευχή τις Παρασκευές σε ένα τοπικό τζαμί.
  • Την Παρασκευή, 23 Αυγούστου, πυροβολήθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού στο πάρκο Kleiner Tiergarten, ενώ περπατούσε προς κάποιο τέμενος.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τον δολοφόνο

Η γερμανική αστυνομία δήλωσε ότι συνέλαβε τον ύποπτο δράστη, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως ο Βάντιμ Σοκόλοφ, την επόμενη ημέρα. Λέγεται ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί στο πλαίσιο της έρευνας.

Μια κοινή ερευνητική αναφορά των Der Spiegel, The Insider και The Bellingcat υποστηρίζει ότι το πραγματικό όνομα του ύποπτου είναι ο Βάντιμ Κρασίκοφ. Φέρεται να ταξίδεψε στη Γερμανία από τη Ρωσία με ψεύτικη ταυτότητα. Σύμφωνα με την αναφορά, ήταν καταζητούμενος με ένταλμα της Interpol για τη δολοφονία ενός Ρώσου επιχειρηματία στη Μόσχα το 2013, ωστόσο έκτοτε το ένταλμα απενεργοποιήθηκε.

Οι δημοσιογράφοι υπονοούν ότι ο Σοκόλοφ / Κρασίκοφ θα μπορούσε να έχει λάβει ψεύτικη ταυτότητα μόνο με τη βοήθεια των ρωσικών αρχών. Το Κρεμλίνο περιέγραψε τους ισχυρισμούς για τον ρόλο του στην υπόθεση ως «αβάσιμους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μέρκελ: Θα συζητήσουμε με τον Πούτιν για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών

Γερμανός βουλευτής χαρακτήρισε φάρσα την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών

Tags:
ρωσικό υπουργείο Άμυνας, Κρεμλίνο, Τσετσένοι, Τσετσενία, Ρωσία, Γερμανία, απέλαση ρώσων διπλωματών, απέλαση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK