00:59 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται αποκάλυψε πως το αντιτορπιλικό «Forrest Sherman» φέρεται να αποκάλυψε, την περασμένη εβδομάδα, «σημαντική κρυψώνα» πυραυλικών τμημάτων που πιστεύεται ότι συνδέονται με το Ιράν και μεταφέρονταν λαθραία από τους Χούτι στον Κόλπο του Ομάν.

«Σημαντική κρυψώνα» τμημάτων ιρανικών πυραύλων που μετέφεραν λαθραία οι Χούτι φέρεται να εντόπισε το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Forrest Sherman», στον Κόλπο του Ομάν, την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται και επικαλείται το Associated Press σε δημοσίευμά του την Τετάρτη (04/12), πιστεύεται ότι τα όπλα συνδέονται με το Ιράν και ότι προορίζονταν για την Υεμένη και τους μαχητές των Χούτι εκεί.

Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι το μικρό ξύλινο πλοίο που μετέφερε τα όπλα, και δεν αποκάλυψε τον αριθμό τους, προξένησε την περιέργεια του αμερικανικού αντιτορπιλικού, καθώς δεν είχε κάποια σημαία.

«Ψευδείς και κατασκευασμένες» κατηγορίες

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν κατηγορήσει το Ιράν ότι υποστηρίζει το κίνημα των Χούτι στην Υεμένη, ισχυριζόμενες ότι η Τεχεράνη διεξάγει ένας αντιπολιτευόμενος πόλεμο εναντίον της περιφερειακής αντιπάλου του, δηλαδή της Σαουδικής Αραβίας.

Η Νίκι Χέιλι, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, παρουσίασε -τον Δεκέμβριο του 2017- κομμάτια πυραύλου που εκτοξεύθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Σαουδικής Αραβίας, λίγο έξω από την πρωτεύουσα του, Ριάντ, ισχυριζόμενη ότι ήταν ιρανικής προέλευσης.

Ο τότε απεσταλμένος του Ιράν στον ΟΗΕ, Γκολαμάλι Κόσροο, χαρακτήρισε τις κατηγορίες «ψευδείς και κατασκευασμένες». Ο στρατηγός Μοχάμαντ Αλί Τζαφάρι, διοικητής του ιρανικού Ισλαμικού Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, αργότερα, εξήγησε ότι οι Χούτι είχαν επισκευάσει τους ίδιους τους παλαιότερους πυραύλους, μετατρέποντάς τους σε πιο ισχυρά όπλα.

Τον Ιούνιο του 2019, οι ΗΠΑ επανήλθαν στην ίδια κατηγορία μετά τη συντριβή αμερικανικού drone στην Υεμένη και υποστήριξαν ότι ο πύραυλος των Χούτι προήλθε από το Ιράν. Εντούτοις, το Sputnik ανέφερε πως το παλιό όπλο που κατασκευάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση πωλήθηκε σε δεκάδες έθνη πριν από δεκαετίες και θα μπορούσε να αγοραστεί οπουδήποτε.

Τον Σεπτέμβριο, έπειτα από την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ χωρίστηκαν παρότι οι Αμερικανοί κατηγόρησαν το Ιράν για αυτήν, μολονότι οι Χούτι είχαν αναλάβει την ευθύνη.

Ειδικότερα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ίσραελ Κατς, ισχυρίστηκε ότι ο Χούτι πραγματοποίησαν την επίθεση, όπως άλλωστε υποστήριξαν, αλλά με εντολή της Τεχεράνης.

Μέσω του Ριάντ και του Αμπού Ντάμπι, τα αμερικανικά όπλα έχουν βρεθεί στα χέρια αυτών των πολιτοφυλακών σε μεγάλο αριθμό, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών οχημάτων MRAP κατά των ναρκών, των κύριων δεξαμενών μάχης LeClerc και των Agrab Mk2s, ενός μοναδικού οχήματος σχεδιασμού της Νότιας Αφρικής.

Επεξεργασία συμφωνίας ειρήνευσης

Το Sputnik ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι φιλοξενούνται ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των Χούτι και των Σαουδαραβών από τον Σουλτάνο Μπιν Σαΐντ του Ομάν, στο Μουσκάτ, και συνοδεύονται από μεγάλες ανταλλαγές κρατουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πόλεμος στην Υεμένη ανάμεσα στους Χούτι και στον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία ξέσπασε το 2015, όταν η ομάδα ανάγκασε τον Πρόεδρο της χώρας, Αντραμπούχ Μανσούρ Χαντί, να εγκαταλείψει το αξίωμά του.

Διαβάστε ακόμα:

Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν drone κατασκευής ΗΠΑ κοντά στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία

Tags:
Ιράν, πύραυλοι, Χούτι, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK