14:36 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (297)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, Αμπντουλάχ αλ Θάνι, δήλωσε ότι η συμφωνία με την Τουρκία είναι αντισυνταγματική και θα έχει σοβαρές συνέπειες.

Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης θεωρεί αντισυνταγματική τη συμφωνία με την Τουρκία που υπέγραψε η δυτική Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) η οποία έχει την υποστήριξη του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης (γνωστής κι ως ανατολική κυβέρνηση), Αμπντουλάχ αλ Θάνι, η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης θα έχει σοβαρές συνέπειες εάν τεθεί σε ισχύ.

«Από νομική άποψη, αυτή η συμφωνία ασφαλείας είναι συνταγματικά άκυρη και κενή, καθώς δεν έχει εγκριθεί από το νόμιμο κοινοβούλιο (Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης). Τίποτα δεν δίνει στον πρωθυπουργό (της δυτικής κυβέρνησης GNA) το δικαίωμα να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία εκτός του κράτους και συνεπώς δεν σημαίνει τίποτα», δήλωσε ο αλ Θάνι, σε συνέντευξη στο Sputnik.

O ίδιος τόνισε ότι η αντίθεση στη συμφωνία με την Τουρκία δεν προέρχεται μόνο από τις τοπικές αρχές, αλλά και από άλλες χώρες, όπως την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο.

«Ασφαλώς, αυτή η συμφωνία συνεργασίας θα έχει σοβαρές συνέπειες. Αν τεθεί σε ισχύ, θα είναι προβληματικό», υπογράμμισε ο Αλ Θάνι.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης υπεγράφη την προηγούμενη εβδομάδα και παρότι δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, περιλαμβάνει δύο μνημόνια συνεργασίας. Το ένα αφορά τις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών, γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Αθήνας. Το δεύτερο μνημόνιο αφορά τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.

Η συμφωνία τροφοδότησε την ένταση Ελλάδας - Τουρκίας. Την Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Εντογάν με τον οποίο και συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Βουλή της Λιβύης απέρριψε τη συμφωνία με την Τουρκία: Ζητά παρέμβαση του ΟΗΕ εναντίον της Τουρκίας

Μήνυμα Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ για την Τουρκία: Τι είπε για τη συμφωνία Ερντογάν με τη Λιβύη

 

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (297)
Tags:
συμφωνία, Τουρκία, Λιβύη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK