04:34 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 30
Βρείτε μας

Το βιογραφικό τους αποτέλεσε αιτία δημοσιογραφικής έρευνας και αμφισβήτησης, ενώ οι κατηγορίες για λογοκλοπή κόστισε σε αυτούς τους πέντε πολιτικούς την καριέρα τους.

Η περίπτωση του Αντώνη Διαματάρη, που οδηγήθηκε στην παραίτηση των υπουργικών του καθηκόντων, ύστερα από την αποκάλυψη ότι δεν είχε ολοκληρώσει ποτέ τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο Columbia όπως είχε αναφερθεί στο βιογραφικό του, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Σε όλη την Ευρώπη, πολιτικοί κατά καιρούς που βρέθηκε σε υπουργικά γραφεία, «πιάστηκαν» να λένε ψέμματα για τις σπουδές τους ή να κατηγορούνται για λογοκοπή. 

Παλ-Σμιτ, Πρόεδρος της Ουγγαρίας

Ο πρόεδρος της Ουγγαρίας, Παλ Σμιτ, το 1992 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία. Είκοσι χρόνια μετά, η ιστοσελίδα του ουγγαρικού περιοδικού HVG κατηγόρησε τον Σμιτ για λογοκλοπή του έργου ενός Βούλγαρο sport expert, η οποία είχε ολοκληρωθεί από το 1987.

Το πανεπιστήμιο Semmelweis, από το οποίο είχε λάβει το διδακτορικό ανέφερε ότι θα ερευνήσει το θέμα και λίγο αργότερα μέρος του διδακτορικού επιβεβαιώθηκε ότι ήταν προϊόν λογοκλοπής. Τον Απρίλη του 2012 ο Πολ Σμιτ ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου.

Pal Schmitt
© AFP 2019 / FERENC ISZA
Pal Schmitt

Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας

Το 2011, ο τότε υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες για λογοκλοπή στη διδακτορική του διατριβή.

Αν και εκείνη την εποχή ήταν μεταξύ των πλέον δημοφιλών πολιτικών στις δημοσκοπήσεις, η αποδοκιμασία της ακαδημαϊκής κοινότητας, η κριτική από μέσα ενημέρωσης, αλλά και τα «φίλια πυρά» από στελέχη του κόμματος του - των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας – οδήγησαν στην παραίτησή του.

Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ
© AFP 2019 / Peter Kneffel
Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ

Κάρμεν Μόντον, Υπουργός Υγείας της Ισπανίας

Το 2018 μία ισπανική εφημερίδα αποκάλυψε στοιχεία που υπεδείκνυαν ότι το μεταπτυχιακό της ισπανίδας υπουργού το έλαβε χωρίς να είναι παρούσα σε πολλές από τις διδασκαλίες των μαθημάτων. Στη συνέχεια ερωτώμενη από τους δημοσιογράφους δεν μπορούσε να θυμηθεί σε πιο campus έκανε μαθήματα. Πέραν των παραπάνω, αποκαλύφθηκε ότι και ένα μεγάλo μέρος της διπλωματικής της ήταν προϊόν λογοκλοπής.

Κάρμεν Μόντον
© AFP 2019 / JAVIER SORIANO
Κάρμεν Μόντον

Φταντζίσκα Τζίφρι, Υπουργός Οικογενειακών ζητημάτων της Γερμανίας

Το 2019 αντιμετώπισε κατηγορίες για λογοκλοπή στη διατριβή της. Αναγκάστηκε να μην διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματός της λόγω της έρευνας η οποία διεξαγόταν.

Franziska Geiffey
© AFP 2019 / ODD ANDERSEN
Franziska Geiffey

Μιγκέλ Ρέλβας, Πορτογάλος πολιτικός που υπηρέτησε ως υπουργός κοινοβουλευτικών ζητημάτων

Μία μεγάλη έρευνα στήθηκε γύρω από το πτυχίο του Πορτογάλου πολιτικού το οποίο εμφανίστηκε το 2007. Στη βουλή ήταν από το 1985 όπου είχε δηλώσει ότι είναι δευτεροετής φοιτητής νομικής, όμως τελικά αποδείχτηκε ότι είχε μόλις περάσει ένα μάθημα από το πρώτο έτος.

Παραιτήθηκε κάποια στιγμή, χωρίς όμως ποτέ να παραδεχτεί ότι αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι είχε πει ψέματα για τις σπουδές του.

Miguel Relvas
© AFP 2019 / FRANCISCO LEONG
Miguel Relvas
Tags:
πολιτική, πολιτικοί, πολιτικός, πλαστό πτυχίο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK