03:11 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (323)
0 01
Βρείτε μας

Συνεχίζονται οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να διεθνοποιήσει το ζήτημα της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Τι αναφέρεται στην επιστολή προς τον ΟΗΕ.

Στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών εστάλη η επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΡΤ», στην επιστολή διαμηνύεται ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το κείμενο που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι δεν υπάρχει «μνημόνιο», αλλά «συμφωνία» μεταξύ των δύο χωρών, ενώ επαναλαμβάνεται η παραβίαση του δικαίου της θάλασσας και του διεθνούς δικαίου.

Την ίδια ώρα, διπλωματικός πυρετός επικρατεί σε Ελλάδα και Κύπρο, με την Αθήνα να επιδιώκει διεθνοποίηση του ζητήματος και τη Λευκωσία να ξεκινάει «διπλωματική εκστρατεία» για αποτροπή νέων δεδομένων.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ε.Ε., έκανε λόγο για ένα «ανυπόστατο μνημόνιο συνεργασίας»

«Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτήν την περίπτωση το Συμβούλιο Υπουργών θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» επεσήμανε, παράλληλα.

Στο μεταξύ, για την Τρίτη στις 13:30, έχει συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, κατά τη διάρκεια του οποίου ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα.

Την Πέμπτη, παράλληλα, στην Αθήνα θα βρεθεί και ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, η οποία ελέγχεται από τον στρατηγό Χαφτάρ.

«Καλούμε την Πέμπτη στην Αθήνα τον πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου (σ.σ Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ) γιατί θέλουμε να επιβεβαιωθεί, να γίνει ευρύτερα γνωστό, ότι το πολιτικό σκηνικό της Λιβύης είναι “δικέφαλο” και πως το κοινοβούλιο έχει καταδικάσει έντονα τη συμφωνία της Τρίπολης με τον Ερντογάν και την έχει καταγγείλει στον ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο», δήλωσε ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής, Κώστας Τασούλας, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».
Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (323)
Tags:
Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργός Εξωτερικών, εξωτερική πολιτική, Τουρκία, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβύη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK