16:37 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (334)
0 10
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε «μη νόμιμες» τις επαφές της Αθήνας με την κυβέρνηση που πρόσκειται στον στρατηγό Χαφτάρ.

Ως «μη νόμιμες» χαρακτήρισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ.

Στο περιθώριο των επαφών με τον υπουργό Εξωτερικών του Αφγανιστάν, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υπενθύμισε ότι η μοναδική νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη είναι αυτή της Εθνικής Συμφιλίωσης, η οποία εδρεύει στην Τρίπολη και τελεί υπό τον έλεγχο του Φαγέζ αλ-Σαρά.

«Εάν η Ελλάδα θέλει να κάνει κάτι με τη Λιβύη, πρέπει να επικοινωνήσει με την Τρίπολη» τόνισε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (σ.σ. με έδρα την Τρίπολη) για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, η οποία έκανε λόγο για μία παράνομη συμφωνία, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011, με τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ να ελέγχουν σχεδόν τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας. Ωστόσο, ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ως επίσημη κυβέρνηση της χώρας αυτή της Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA), η οποία έχει ως έδρα την Τρίπολη.

Το Κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο ελέγχεται από τον στρατηγό Χαφτάρ, προσφάτως καταψήφισε τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης, κάνοντας λόγο για μία «παράνομη συμφωνία».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Άισα αναμένεται να επισκεφτεί την Ελλάδα την προσεχή Πέμπτη, κατόπιν πρόσκλησης της Βουλής των Ελλήνων.

 

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (334)
Tags:
Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβύη, Ελλάδα, Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, Χαλίφα Χαφτάρ, Τουρκία, Μεβλούτ Τσαβούσογλου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK