01:05 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (327)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε νέο μήνυμα προς την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας ως διεθνές σκάνδαλο την απέλαση του Λίβυου πρέσβη.

Νέο μήνυμα προς την Ελλάδα έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

«Με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη - Κύπρος, Αίγυπτος, Ελλάδα και Ισραήλ δεν μπορούν να σχηματίσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου, χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας» δήλωσε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο «TRT». 

Πρόσθεσε δε, ότι Άγκυρα και Τρίπολη έχουν πλέον τη δυνατότητα πραγματοποίησης κοινών ερευνητικών δραστηριοτήτων στη θάλασσα της ανατολικής Μεσογείων.

​«Με τη συμφωνία αυτή, η Άγκυρα έδειξε την αποφασιστικότητά της στην προστασία των δικαιωμάτων της, στη βάση του διεθνούς δικαίου» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (σ.σ. με έδρα την Τρίπολη) για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, η οποία έκανε λόγο για μία παράνομη συμφωνία, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Αντιδράσεις προκλήθηκαν και στους κόλπους των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ, με τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του, να καταψηφίζει τη συμφωνία με την Τουρκία.

«Πρόκειται για ένα διεθνές σκάνδαλο»

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε ειδική αναφορά και στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα, στέλνοντας αυστηρή προειδοποίηση προς την Αθήνα:

«Πρόκειται για ένα διεθνές σκάνδαλο και η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα γι’ αυτές τις ενέργειες».

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «persona non grata» τον Λίβυο πρέσβη, καλώντας τον να αποχωρήσει από την Ελλάδα εντός των επόμενων ημερών.

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011, με τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ να ελέγχουν σχεδόν τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας. Ωστόσο, ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ως επίσημη κυβέρνηση της χώρας αυτή της Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA), η οποία έχει ως έδρα την Τρίπολη.

«Συνεχίζονται οι γεωτρήσεις»

Όσον αφορά την αγορά νέων τουρκικών ερευνητικών πλοίων, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας επιβεβαίωσε τις διαδικασίες προμήθειας πλοίου – γεωτρύπανου.

Τόνισε, μάλιστα, ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες όχι μόνο θα συνεχιστούν στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά θα επεκταθούν και στη Μαύρη Θάλασσα.

Τέλος, ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη βόρεια Συρία και τις προσπάθειες αποχώρησης των Κούρδων μαχητών από τα συρο-τουρκικά σύνορα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των διαδοχικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Επανέλαβε δε, ότι η Τουρκία σκοπεύει να μεταφέρει 1 εκατομμύριο Σύρους στην περιοχή ανάμεσα στην Ταλ Αμπιάντ και στη Ρας αλ-Άιν, στη σχεδιαζόμενη «ασφαλή ζώνη» στη βόρεια Συρία.

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (327)
Tags:
Ρωσία, απέλαση, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβύη, πρέσβης, ελληνοτουρκικά, Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK