19:15 04 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε, αργά το βράδυ της Δευτέρας (09/12), οι τέσσερις ηγέτες του «σχήματος της Νορμανδίας» (Βλαντιμίρ Πούτιν, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν, αποφάσισαν την «εφαρμογή άμεσων μέτρων για τη σταθεροποίηση της Ανατολικής Ουκρανίας»

Η Σύνοδος Κορυφής των τεσσάρων ηγετών του «σχήματος της Νορμανδίας» ολοκληρώθηκε, αργά το βράδυ της Δευτέρας (09/12), στο Παρίσι και όλοι συμφώνησαν στη «σταθεροποίηση της Ανατολικής Ουκρανίας» με βάση το κοινό ανακοινωθέν.

Στόχος η κατάπαυση του πυρός πριν από το τέλος του 2019

Ειδικότερα, στο κοινό ανακοινωθέν του Βλαντιμίρ Πούτιν, του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, της Άνγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν γίνεται λόγος για «κατάπαυση του πυρός» στην περιοχή του Ντονμπάς πριν από το τέλος του έτους.

Η απεμπλοκή των στρατευμάτων σε νέες τοποθεσίες στο Ντονμπάς έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου 2020.

Επίσης, στα μέτρα που συμφωνήθηκαν, περιλαμβάνονται η απελευθέρωση φυλακισμένων σε κάθε πλευρά μέχρι το τέλος του έτους, η δημιουργία τριών νέων περιοχών απεμπλοκής και η δημιουργία νέων σημείων διέλευσης, επιτρέποντας στους πολίτες να διασχίσουν τη γραμμή ελέγχου που χωρίζει το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ από την υπόλοιπη Ουκρανία.

Ακόμη, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, το υποστηρίζει ότι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και άλλοι παγκόσμιοι οργανισμοί θα έχουν πλήρη και άνευ όρων πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους που κρατούνται ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.

Εκλογές στο Ντόνετσκ και στο Λουχάνσκ 

Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, συμφώνησαν στην εφαρμογή της «φόρμουλας Σταϊνμάιερ» στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας.

Με άλλα λόγια, οι τέσσερις ηγέτες αποφάσισαν τη διενέργεια εκλογών στο Λουχάνσκ και στο Ντονέτσκ υπό την οπτική παροχής αυτονομίας σε αυτές τις περιοχές.

Προσερχόμενος στις συνομιλίες, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι τέτοιες εκλογές θα ήταν δυνατές μόνο σύμφωνα με το Ουκρανικό Δίκαιο και μόλις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις αποσυρθούν από το Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ.

Το ανακοινωθέν των ηγετών, βέβαια, δεν άγγιξε του όρους του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αλλά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι είναι «σίγουρος» ότι τα ζητήματα μπορούν να εξαλειφθούν σε μελλοντικές συναντήσεις του «σχήματος της Νορμανδίας».

Βέβαια, οι τέσσερις ηγέτες -έχοντας ως βάση τις συμφωνίες του Μινσκ- συνέκλιναν στο ότι θα συζητήσουν για το καθεστώς του Ντονμάς σε μεταγενέστερο χρόνο - κατά πάσα πιθανότητα στην επόμενη συνάντησή τους.

​Πούτιν: «Ας μην ξεχνάμε τους ανθρώπους»

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι «χιλιάδες άνθρωποι στον Ντονμπάς θέλουν να δουν τη ζωή τους να καλυτερεύει τώρα, όχι μετά».

Συγκεκριμένα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε:

«Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχουν πλέον μεγάλες ουρές, έτσι ώστε χιλιάδες απλοί άνθρωποι που ζουν σε αυτή την περιοχή να μπορούν εύκολα να περάσουν. Ας μην ξεχνάμε τους απλούς ανθρώπους που κατοικούν εδώ. Όλες οι ρυθμίσεις μας πρέπει να βελτιώσουν τη ζωή τους, και όχι κάποτε στο μέλλον, αλλά τώρα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος είχε και ολιγόλεπτη τετ-α-τετ συνάντηση με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι και, εξερχόμενος, εξέφρασε την ικανοποίησή του.

Ζελένσκι: «Είναι ένας αμφίδρομος δρόμος»

Αν και οι Ουκρανοί υποστήριξαν σε γενικές γραμμές την προσέγγιση του Βολοντιμίρ Ζέλενσκι στον Βλαντιμίρ Πούτιν, οι εθνικιστές θεωρούν τη «φόρμουλα Σταϊνμάιερ» ως συνθηκολόγηση στη Μόσχα.

Ως εκ τούτου, ο Ουκρανός Πρόεδρος από τη μία σέβεται την επιθυμία των περιφερειών αυτών για αυτονομία και στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία ενώ ευχαριστεί, επίσης, τους εθνικιστές στη χώρα του.

«Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε όλες τις συμφωνίες», δήλωσε ο Βολοντιμίρ Ζέλενσκι, «αλλά αυτός είναι ένας αμφίδρομος δρόμος».

Δεδομένου ότι αυτές οι αυτόνομες περιοχές θα μοιραστούν σύνορα με τη Ρωσία, ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος και ο Πούτιν έχουν «διαφορετικές απόψεις» σχετικά με τη μεταφορά του ελέγχου του συνόρου.

«Έχουμε αποκλίνουσες απόψεις», απάντησε ο Πούτιν και πρόσθεσε: «Θέλουμε να τηρηθούν οι συμφωνίες του Μινσκ. Ακριβώς διαβάστε τι λένε οι συμφωνίες του Μινσκ. Γιατί πρέπει να τις υπονομεύσουμε και να ξαναγράψουμε τις συμφωνίες του Μινσκ;».

Σε τέσσερις μήνες η επόμενη συνάντηση

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αποκάλυψε στους δημοσιογράφους πως η επόμενη συνάντηση των τεσσάρων ηγετών του «σχήματος της Νορμανδίας» θα πραγματοποιηθεί -κατά πάσα πιθανότητα- στο Βερολίνο.

Πάντως, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είπε πως οι τέσσερις ηγέτες θα συναντηθούν εκ νέου σε τέσσερις μήνες.

Διαβάστε ακόμα:

Πούτιν - Ζελένσκι έκαναν χειραψία στην πρώτη τους κατ' ιδίαν συνάντηση

Tags:
Ουκρανία, Ρωσία, Βλαντίμιρ Πούτιν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK