22:46 10 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (316)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε έτοιμος να στείλει τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη, εφόσον ζητηθεί από την κυβέρνηση Σάρατζ.

Έτοιμος να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, εφόσον ζητηθεί από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Τρίπολης, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε νέα του παρέμβαση - συγκεκριμένα - με αφορμή την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ο επικεφαλής της γειτονικής χώρας άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων προς υποστήριξη της κυβέρνησης Σάρατζ.

«Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε στρατιωτικό προσωπικό, καθώς έχουμε συνάψει στρατιωτική συμφωνία» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές υπέγραψαν πρόσφατα μνημόνιο συνεννόησης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, με τον πρόεδρο Ερντογάν να προαναγγέλλει κοινές θαλάσσιες έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011, με τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ να ελέγχουν σχεδόν τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας. Ωστόσο, ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ως επίσημη κυβέρνηση της χώρας αυτή της Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA), η οποία έχει ως έδρα την Τρίπολη.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του Στόλου της Λιβύης, ο οποίος πρόσκειται στον στρατηγό Χαφτάρ, οι δυνάμεις της Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) βρίσκονται προ των πυλών της Τρίπολης, έδρας της κυβέρνησης της GNA.

Κατά τον ίδιο, μάλιστα, υπάρχει εντολή «να βυθίσει τα καράβια των Τούρκων», εφόσον προσεγγίσουν τις ακτές της Λιβύης, ενώ προσφάτως είχε στείλει μήνυμα προς την Άγκυρα, διαμηνύοντας ότι «θα απελευθερώσουμε την πρωτεύουσα Τρίπολη και θα καταστρέψουμε το τουρκικό όνειρο».

Ερντογάν: Η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα

Τη Δευτέρα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο πρόεδρος Ερντογάν παρουσίασε χάρτες με θαλάσσιες ζώνες, στις οποίες η Άγκυρα διατείνεται ότι έχει δικαιοδοσία. Πρόκειται μάλιστα, για θαλάσσιες ζώνες, οι οποίες εκτείνονται νότια της Ρόδου, ανοιχτά της Καρπάθου και νότια της Κρήτης.

​Επεσήμανε δε, ότι βάσει της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος δεν μπορούν να σχηματίσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου, χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας.

Αναφερόμενος, παράλληλα, στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα, έκανε λόγο για διεθνές σκάνδαλο και προειδοποίησε πως η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα των πράξεών της.

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (316)
Tags:
εμφύλιος, τουρκικός στρατός, Τουρκικός Στρατός, στρατός, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβύη, Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK