17:20 03 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Στην Τουρκία οι S-400 (128)
0 0 0
Βρείτε μας

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατέληξαν σε συμφωνία για το νομοσχέδιο Εθνικής Ασφάλειας, θέτοντας μπλόκο στην αγορά των F-35 από την Τουρκία.

Μπλόκο στην προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Τουρκία ετοιμάζονται να βάλουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στο αμερικανικό Κογκρέσο, μετά τη συμφωνία των δύο πλευρών για το νομοσχέδιο Εθνικής Ασφάλειας, γνωστό και ως NDAA.

Μεταξύ άλλων, η τελική συμφωνία προβλέπει την απαγόρευση της πώλησης των προηγμένων μαχητικών F-35 στην Τουρκία, ως «αντίποινα» για την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

Το προωθούμενο νομοσχέδιο, παράλληλα, καλεί τον Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει μια σειρά κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας.

Η έγκριση του νομοθετήματος αναμένεται εντός των επόμενων ημερών και σε κάθε περίπτωση, πριν το τέλος του 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουάσιγκτον αντιτίθεται στην προμήθεια των S-400 από την Τουρκία, κάνοντας λόγο για μη συμβατότητα των ρωσικών πυραύλων με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Τονίζει δε, ότι οι S-400 συνιστούν απειλή για τα - αμερικανικής κατασκευής - μαχητικά F-35.

Από την πλευρά της, η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προκύπτει κίνδυνος για το πρόγραμμα των F-35 από την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων, διαμηνύοντας παράλληλα, ότι δεν πρόκειται να ακυρώσει την ενεργοποίηση των S-400.

Αίρεται το εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο

Στο μεταξύ, στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, στο τελικό κείμενο αναφέρεται ότι επιτρέπεται η «εξαγωγή, η επανεξαγωγή και η μεταφορά οπλισμού των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία, με στόχο την προώθηση των συμφερόντων ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ευρώπη».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες για μια συνολική λύση στη διαίρεση της Κύπρου», καθώς «και τις προσπάθειες ένταξης της Κύπρου στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ “Συνεταιρισμός για την Ειρήνη”».

Θέμα:
Στην Τουρκία οι S-400 (128)
Tags:
S-400, Τουρκία, ΗΠΑ, μαχητικό αεροσκάφος, μαχητικά αεροσκάφη, τουρκικά μαχητικά, μαχητικά, μαχητικό, F-35
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK