08:41 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν όλα τα επείγοντα θέματα μεταξύ των δύο χωρών στη συνάντηση του Ρώσου υπουργου Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του ομολογου του Μάικ Πομπέο

Για τον έλεγχο των όπλων, το εμπόριο και τις διμερείς σχέσεις  συζήτησαν ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Έλεγχος όπλων

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποβάλουν προτάσεις ελέγχου των όπλων σε συγκεκριμένη μορφή για τη βελτίωση της συνεργασίας σε αυτό το θέμα.

«Θα είναι ευκολότερο, ίσως για εμάς μα και για άλλους ανθρώπους που έχουν κατά νου οι ΗΠΑ, να το θέσουν αυτό (τους όρους) γραπτώς ώστε να διατυπωθούν με συγκεκριμένο τρόπο», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών επίσης επαναβεβαίωσε τη θέση της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να επεκτείνει τη νέα Συνθήκη START.

«Η Ρωσία επιβεβαίωσε την προσφορά της, είμαστε τώρα έτοιμοι να λάβουμε την απόφαση να επεκτείνουμε αυτή τη συνθήκη», τόνισε ο Λαβρόφ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να απέχει από την ανάπτυξη πυραύλων μέσου βεληνεκούς, εφόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες πράξουν το ίδιο.

«Ο πρόεδρος Πούτιν στις επιστολές του στις εμπλεκόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων μελών του ΝΑΤΟ, επεσήμανε ότι η Ρωσία είχε κηρύξει μονομερές μορατόριουμ για την ανάπτυξη αυτών των πυραύλων και ότι δεν θα αναπτυχθούν μέχρις ότου εμφανιστούν παρόμοια αμερικανικά συστήματα», δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους.

«Έγινε πρόταση στους δυτικούς εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι ένα τέτοιο μορατόριουμ θα μπορούσε να έχει αμοιβαίο συμφέρον. Η πρόταση αυτή παραμένει στο τραπέζι».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι είχε συζητήσει το ζήτημα του ελέγχου των εξοπλισμών μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και με την Κίνα, με τον Υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ είναι επίσης πρόθυμος να επιδιώξει τον έλεγχο των όπλων με τη Ρωσία και την Κίνα, μιλήσαμε γι 'αυτό σε μεγάλο βαθμό σήμερα», δήλωσε ο Πομπέο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εξετάσουν τη συμπερίληψη της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, και όχι μόνο της Κίνας, στο πλαίσιο ελέγχου πυρηνικών όπλων, ανέφερε ο Πομπέο.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Λάβροφ πρότεινε τη συμμετοχή της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και είμαστε ευτυχείς να το εξετάσουμε και αυτό», ανέφερε ο Πομπέο στους δημοσιογράφους.

Αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να συμβάλει στη διευκόλυνση της αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής χερσονήσου.

«Πιστεύουμε ότι για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε με τα αμοιβαία μέτρα, μέτρα για τη λήψη μέτρων», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε ενεργά σε αυτό το κομμάτι για να ξεπεράσουμε την τρέχουσα κατάσταση».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησαν τη Βόρεια Κορέα και συμφώνησαν ότι και οι δύο πλευρές έχουν κοινό στόχο να δουν την Πιονγκγιάνκ να προβαίνει σε αποπυρηνικοποίηση.

«Σήμερα, συμφωνήσαμε επίσης για την τελική, πλήρως ελεγχόμενη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας ως κοινό μας στόχο», ανέφερε ο Πομπέο.

«Έθεσα τη σημασία της επιβολής κυρώσεων στον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ».

Εμπορικές συναλλαγές

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι το οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκαν κατά περίπου 30% κατά τη διάρκεια της προεδρίας Tραμπ και σήμερα ανέρχεται στα 27 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Παρά τις κυρώσεις, που όπως είναι γνωστό, δεν ωφέλησαν κανέναν, το εμπόριο κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Προέδρου Τραμπ συνέχισε να αναπτύσσεται από τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το επίπεδο του Προέδρου Ομπάμα», δήλωσε ο Λαβρόφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κεκλεισμένων των θυρών η συνάντηση Τραμπ με Λαβρόφ

Λαβρόφ κατά ΝΑΤΟ: Θέλει να επικρατήσει και στη Μέση Ανατολή

Tags:
Μάικ Πομπέο, εμπόριο, εξοπλιστικά, εξοπλισμός, Βόρεια Κορέα, πυρηνικά όπλα, ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK