04:07 13 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Τα Λευκά Κράνη, είναι μη κυβερνητικός οργανισμός εγγεγραμμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι δραστηριότητες των οποίων υποστηρίζονται ευρέως από τις δυτικές κυβερνήσεις. Ωστόσο, η Δαμασκός κατηγορεί την οργάνωση για εξτρεμισμό και προπαγάνδα.

Τα Λευκά Κράνη αυξάνουν την παρουσία τους στην Ιντλίμπ της Συρίας, ενδεχομένως προετοιμάζοντας μια προβοκάτσια, δήλωσε ο Ειδικός Απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου Αλεξάντρ Λαβρεντίεφ δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου στο Καζακστάν.

Ο Λαβρεντίεφ πρόσθεσε ότι η Μόσχα καλεί όλους τους εταίρους της να αξιολογήσουν προσεκτικά τις πληροφορίες σχετικά με μια πιθανή προβοκάτσια.

Τα Λευκά Κράνη είναι ΜΚΟ με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και σύμφωνα με τους ίδιους, αποτελούνται από πρώην αρτοποιούς, ράφτες, μηχανικούς, φαρμακοποιούς, ζωγράφους, ξυλουργούς, φοιτητές και εργάτες που εθελοντικά πηγαίνουν στο «πιο επικίνδυνο μέρος της γης» και προστατεύουν τους πολίτες από τη βία.

Η ομάδα έχει ευρεία υποστήριξη από τη Δύση αλλά έχει κατηγορηθεί από τη Δαμασκό για εξτρεμισμό και προπαγάνδα.

Η Ρωσία θεωρεί τη δραστηριότητα τους μέρος μιας καμπάνιας που στοχεύει στην δαιμονοποίηση της συριακής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, η Μόσχα κατηγόρησε τα Λευκά Κράνη ότι πραγματοποίησαν μια προβοκάτσια στη Συρία το 2013, η οποία αργότερα έδωσε αφορμή στη Δύση να κατηγορήσει τη Δαμασκό για τις χημικές επιθέσεις.

Οι συνομιλίες της Αστάνα

Το σχήμα της Αστάνα παραμένει η μόνη διαδικασία που έχει πραγματικό αντίκτυπο στο ζήτημα, δήλωσε ο Λαβρεντίεφ.

«Είμαστε βέβαιοι ότι είναι η μόνη μορφή που μπορεί να έχει πραγματική επιρροή, πραγματικό αντίκτυπο στην κατάσταση, στο συριακό ζήτημα», πρόσθεσε ο Λαβρεντίεφ.

Ο κ. Λαβρεντίεφ είπε επίσης ότι το έργο της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής δεν πρέπει να επιταχυνθεί με τεχνητά μέσα.

Ο τελευταίος γύρος συνεδριάσεων της συνταγματικής επιτροπής διεξήχθη στη Γενεύη στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά οι συναντήσεις της μικρής ομάδας (η οποία προετοιμάζει τις κύριες πρωτοβουλίες) δεν έγιναν λόγω διαφωνιών μεταξύ των αντιπροσωπειών.

Νωρίτερα, μέλος της αντιπολίτευσης της συνταγματικής επιτροπής της Συρίας, δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης θέτει όρους για τις διαπραγματεύσεις για το σύνταγμα και ως εκ τούτου βαλτώνει η διαδικασία.

Σχετικά με τον διάλογο μεταξύ της Δαμασκού και των Κούρδων

Σύμφωνα με τον Λαβρεντίεφ, ο διάλογος μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης της Συρίας και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) υπό τη διοίκηση των Κούρδων είναι ο μόνος δυνατός τρόπος επίλυσης της κρίσης.

Πρόσθεσε ότι ο SDF ως δύναμη δεν είναι σε πλήρως αντίθετος με τη συριακή κυβέρνηση.

«Ορισμένες από τις αραβικές φυλές που ανήκουν στον SDF αποτελούν μέρος της αραβικής κοινότητας και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να καταβάλουμε τις απαραίτητες προσπάθειες τόσο για να βοηθήσουμε την κεντρική κυβέρνηση όσο και για να συμμετάσχουμε μέσω διαπραγματευτικών αποστολών στις επαφές με τους Κούρδους», κατέληξε ο Λαβρεντίεφ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον απεσταλμένο, η Τουρκία δεν είναι επί του παρόντος ικανή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με τη σταθεροποίηση στην Ιντλίμπ της Συρίας και δεν ελέγχει κάποιους από τους ριζοσπάστες που υπάρχουν ιδίως γύρω από το Χαλέπι.

Κυρώσεις στη Συρία

Η Ρωσία πιστεύει ότι θα πρέπει να αρθούν όλες οι κυρώσεις προς τη Συρία, καθώς αυτό θα συμβάλει στην αποκατάσταση των εμπορικών και οικονομικών δεσμών και θα δημιουργήσει έτσι τις κατάλληλες συνθήκες για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες, ανέφερε ο ειδικός απεσταλμένος.

Τον Μάιο, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ αποφάσισε να επιβάλει νέους περιορισμούς στη συριακή κυβέρνηση, στους υποστηρικτές της και σε εκείνους που χρηματοδοτούν τις αεροναυπηγικές και ενεργειακές βιομηχανίες της χώρας.

Η Δαμασκός, σε συνεργασία με τη Μόσχα, ζήτησε αργότερα από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες να άρουν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Συρίας, τονίζοντας ότι οι περιορισμοί περιπλέκουν την απόκτηση ιατρικών αγαθών και πρώτων υλών για την παραγωγή ιατρικών προϊόντων.

Tags:
ΗΠΑ, προβοκάτσια, Λευκά κράνη, Ιντλίμπ, Συρία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK