14:30 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (297)
0 0 0
Βρείτε μας

Στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής καταδικάζεται η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης και εκφράζεται η στήριξη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Την απόρριψη της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης περιλαμβάνει το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το ευρωπαϊκό προσχέδιο χαρακτηρίζει την πρόσφατη συμφωνία ως «παραβίαση του διεθνούς δίκαιου», με τους ηγέτες της Ε.Ε. να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας.

«Το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας και της Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο Θάλασσα, αντίκειται στα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν ευθυγραμμίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας» αναφέρεται, χαρακτηριστικά.

Και προστίθεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο, σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας».

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο κλιμακώθηκε, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε πολλαπλές αντιδράσεις, με την Ελλάδα να κάνει λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι επίσημες τοποθετήσεις εκ μέρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, αλλά και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει σχεδόν τα 2/3 των εδαφών της Λιβύης.

Μάλιστα, τόσο η Ελλάδα όσο και ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία πρόσκειται στον στρατηγό Χαφτάρ, έχουν ήδη αποστείλει επιστολές διαμαρτυρίες στα αρμόδια όργανα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής, Αγκίλα Σάλεχ Άισα, θα επισκεφτεί την Αθήνα την Πέμπτη, έχοντας συνάντηση με τον πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κώστα Τασούλα, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Σε δύο χρόνια η ενεργοποίηση των θαλάσσιων συνόρων

Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας μετά τις επιστολές στον ΟΗΕ

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (297)
Tags:
Λιβύη, Τουρκία, Σύνοδος Κορυφής, Σύνοδος Κορυφής, Σύνοδος Κορυφής, Σύνοδος, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαική Ένωση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK