14:35 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τη διενέργεια εκλογών για τις 2 Μαρτίου, των τρίτων σε λιγότερο από έναν χρόνο, αποφάσισε η Κνεσέτ την Πέμπτη (12/12) ύστερα από την αποτυχία ανάδειξης υποψηφίου για την πρωθυπουργία του Ισραήλ.

Η Κνεσέτ, δηλαδή το Κοινοβούλιο του Ισραήλ, δεν κατάφερε να αναδείξει έναν υποψήφιο για τον πρωθυπουργικό θώκο και έτσι, με απόφασή της την Τετάρτη (11/12), προώθησε σχέδιο νόμου για τη διάλυσή της και την προκήρυξη νέων εκλογών για τις 2 Μαρτίου 2020, το οποίο υπερψηφίστηκε την Πέμπτη (12/12).

​Ως εκ τούτου, η 22η Κνεσέτ μπορεί να θεωρηθεί ως η Ολομέλεια με τη μικρότερη διάρκεια «ζωής».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με την «Jerusalem Post», έκανε λόγο στο Twitter για «προσπάθεια εγκαθίδρυσης κυβέρνησης μειοψηφίας με υποστηρικτές τρομοκράτες».

Συγκεκριμένα, ο -απερχόμενος- πρωθυπουργός τόνισε:

«Προσπάθησαν να πράξουν τα πάντα για την εγκαθίδρυση μιας μειονοτικής κυβέρνησης με τους υποστηρικτές της τρομοκρατίας [Αϊμάν Οντέχ και Αχμέντ Τίμπι] και απέτυχαν και σε αυτό. Μας ανάγκασαν σε νέες εκλογές. Είναι περιττό και για να αποφευχθεί αυτό να συμβεί ξανά, υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να κάνουμε και αυτό είναι να κερδίσουμε και να κερδίσουμε ευρέως - και αυτό θα κάνουμε».

​Από την πλευρά του, ο Γιάιρ Λαπίντ, ο βουλευτής του «Μπλε και Λευκού Κόμματος» υποστήριξε -σύμφωνα με την «Jerusalem Post»- ότι η διενέργεια των νέων εκλογών βασίζεται σε τρεις λόγους: τη δωροδοκία, την απάτη και την παραβίαση εμπιστοσύνης. Έτσι, αυτοί παραλληλίζονται με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο επικεφαλής του ίδιου κόμματος, Μπένι Γκαντζ, σημείωσε ότι ο τρίτος γύρος εκλογών γίνεται λόγω «της προσπάθειας του πρωθυπουργού να λάβει ασυλία» σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκεται.

Μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, το «Λικούντ» και το «Μπλε και Λευκό Κόμμα» απείχαν ελάχιστα μεταξύ τους, έχοντας 32 και 33 κοινοβουλευτικές έδρες αντίστοιχα, αλλά και τα δύο δεν κατάφεραν να φτάσουν στο απαραίτητο όριο των 61 για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Αυτό προέκυψε ύστερα από εκλογές τον περασμένο Απρίλιο, με αποτέλεσμα τα κόμματα του Νετανιάχου και του Γκαντζ να κερδίσουν από 35 έδρες.

Λόγω, όμως, της μεγάλης στήριξης από άλλα κόμματα, ο πρωθυπουργός μπόρεσε να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμα:

Πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ αφού ο Νετανιάχου απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού

Tags:
πρόωρες εκλογές, εκλογές, Ισραήλ, Κνεσέτ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK