03:34 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (313)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο, τάχθηκε στο πλευρό της Ελλάδας, αποδοκιμάζοντας τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.

Νέο μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα εξέπεμψε η Ιταλία, λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, από την οποία η Αθήνα αναμένει τη ρητή καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, υποστήριξε ότι «δεν έχουμε την ίδια άποψη με την Τουρκία σε ό,τι αφορά συμφωνίες που κατά την άποψή μας δεν είναι νόμιμες, διότι ορίζουν θαλάσσια σύνορα χωρίς να υπάρχει συμμετοχή της Ελλάδας».

Πρόσθεσε δε, ότι για τη Ρώμη η σταθεροποίηση της Λιβύης αποτελεί προτεραιότητα, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

«Εργαζόμαστε συνεχώς με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για την επίτευξη του στόχου αυτού» κατέληξε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Il Messaggero»

Χθες, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Τζουζέπε Κόντε, τάχθηκε στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «είναι σημαντικό να εκφράζεται η στήριξη προς τις χώρες της Ε.Ε. που βρέχονται από τα νερά της ανατολικής Μεσογείου»

Η κατάσταση στη θάλασσα της ανατολικής Μεσογείου είναι τεταμένη το τελευταίο διάστημα, λόγω και της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη.

Η αφρικανική χώρα, άλλωστε, βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο από το 2011, με τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό, υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, να ελέγχει το Κοινοβούλιο και να προελαύνει προς την πρωτεύουσα Τρίπολη (ήδη ελέγχει τα 2/3 του λιβυκού εδάφους).

Βέβαια, η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ως επίσημη κυβέρνηση αυτή της Εθνικής Συμφιλίωσης, με την οποία και η Τουρκία ήρθε σε συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη

Σύνοδος Κορυφής: Η αναφορά στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης και το μήνυμα των «28»

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (313)
Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λιβύη, Τουρκία, Ιταλία, Λουίτζι ντι Μάιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK