12:19 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Για σοβαρές επιστημονικές ενστάσεις κάνει λόγο η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών σχετικά με τον χάρτη της μακεδονικής γλώσσας, σημειώνοντας ότι προκαλεί ρωγμές στην σχέση των δύο χωρών.

Σοβαρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί στη Βουλγαρία για τον «χάρτη της μακεδονικής γλώσσας», που συνέταξε και υιοθέτησε η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών των Σκοπίων.

Η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η Ακαδημία των Σκοπίων προβάλλει μία σειρά από ιστορικά γλωσσικά επιχειρήματα για την υπεράσπιση της γλώσσας Βόρειας Μακεδονίας ως μίας ξεχωριστής, ανεξάρτητης με συνέχεια και γενεαλογία γλώσσας, την οποία χαρακτηρίζουν μακεδονική.

Από τη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών ζητήθηκε η άποψη τεσσάρων ερευνητικών κέντρων των οποίων το πόρισμα προέκυψε, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Ακαδημία, με έμφαση στο πλευρό της επιστημονικής αλήθειας και των γνήσιων γεγονότων.

Οι ακαδημαϊκοί της Βουλγαρίας καταλήγουν ότι η ιστορία και ο χαρακτήρας της επίσημης γλώσσας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, παρουσιάζονται λάθος στον εν λόγω χάρτη. Μάλιστα η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών κάνει λόγο για ένα έγγραφο λάθος και ανεπίτρεπτο, που δημιουργεί ρωγμές στις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών και επιμένει ότι η γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί παρακλάδι της βουλγαρικής.

«Τα μέλη και η Σύνοδος των ακαδημαϊκών της  Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών  θα επικεντρωθούν στα επιστημονικά γεγονότα παρουσιάζοντάς τα με στόχο την ευρεία διάδοση τους όχι μόνο στη Βουλγαρία αλλά και στο εξωτερικό», αναφέρουν στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ενοχλημένα τα Σκόπια για το «Μ - Macedonia the Great»

Όλα όσα συζήτησαν Μητσοτάκης - Ζάεφ: Κριτική αλλά και... στήριξη της Αθήνας στα Σκόπια - Βίντεο

Η Βουλγαρία απειλεί με βέτο στην ένταξη της πΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ λόγω «μακεδονικής γλώσσας»

Tags:
αντιδράσεις, μακεδονική γλώσσα, γλώσσα, Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK