16:32 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, άσκησε κριτική στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, όσον αφορά τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

Κριτική στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής άσκησε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα να βοηθήσει μόνη τον… εαυτό της απέναντι στις τουρκικές ενέργειες.

«Είπα στους Έλληνες συναδέλφους να βρουν τα εργαλεία ώστε να βοηθήσουν μόνοι τους τον εαυτό τους» δήλωσε, χαρακτηριστικά, στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.

«Τους στηρίζουμε (σ.σ. Έλληνες) μ’ όλους τους τρόπους.  Όμως, τώρα, η Τουρκία παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή» έσπευσε να προσθέσει, όπως μετέδωσε το «Πρώτο Θέμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, υποστήριξε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. «μίλησαν με πιο ήπιο τόνο για την Τουρκία, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας (σ.σ. σε σχέση με το τελικό ανακοινωθέν)».

Εξήγησε δε, ότι «όλοι αναγνωρίζουν ότι η συμφωνία για τους μετανάστες θα πρέπει να συνεχιστεί και ότι η Τουρκία διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο».

«Κανείς δεν μίλησε για κυρώσεις στις εξαγωγές όπλων. Το αντίθετο μάλιστα, όταν υπάρχουν κυρώσεις, η Τουρκία στρέφεται προς τη Ρωσία» κατέληξε ο Μπορίσοφ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., στο κείμενο των συμπερασμάτων, ξεκαθάρισε ότι δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, εκφράζοντας τη στήριξή της στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Αναλυτικά το επίσημο ανακοινωθέν

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του σχετικά με την Τουρκία της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και στην Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

Αθήνα: Διπλωματικά «τείχη» της Ευρώπης στην τουρκική προκλητικότητα

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τα παραπάνω, έκαναν λόγο για διπλωματικά «τείχη» της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και για ασπίδα προστασίας για την ευημερία και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες την ομόφωνη στήριξή τους, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας.

Ενημέρωσε δε, τους υπόλοιπους ηγέτες για τις ενέργειες της Τουρκίας και για το γεγονός ότι η συμφωνία Άγκυρας - Τρίπολης είναι άκυρη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα κατά το Διεθνές Δίκαιο, καθώς καταπατά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη

Διπλωματικές πηγές: Η Τουρκία εκβίασε τη Λιβύη με αντάλλαγμα όπλα

Tags:
Σύνοδος Κορυφής, Σύνοδος Κορυφής, Σύνοδος Κορυφής, Σύνοδος, Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος, Μεσόγειος, θάλασσα, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβύη, Τουρκία, Τουρκία, Βουλγαρία, Μπόικο Μπορίσοφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK