02:21 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (334)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο ναύαρχος του στόλου της Λιβύης, Ελ Μαχντάουι Φάρατζ, εκτίμησε ότι η Τρίπολη θα βρίσκεται στον έλεγχο των δυνάμεων του LNA έως την επόμενη εβδομάδα.

Αισιόδοξος ότι οι δυνάμεις του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA) θα καταλάβουν λίαν συντόμως την Τρίπολη, εμφανίστηκε ο ναύαρχος του στόλου της Λιβύης, Ελ Μαχντάουι Φάρατζ, ο οποίος πρόσκειται στο πλευρό του στρατηγού Χαφτάρ.

«Ο πόλεμος πάει πολύ ωραία. Ο στρατός ξεκίνησε και τώρα βρίσκεται έξω από την Τρίπολη. Την επόμενη εβδομάδα θα την έχουμε στα χέρια μας» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Την Πέμπτη, ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός, ο οποίος ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα της λιβυκής επικράτειας, ξεκίνησε την τελική επιχείρηση κατάληψης της πρωτεύουσας, η οποία αποτελεί προπύργιο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA)

«Έφτασε η ώρα μηδέν, σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες… Η ώρα που περίμενε ο λαός μας στην Τρίπολη» δήλωσε ο Χαφτάρ, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, απευθύνοντας έκκληση για την «τελική μάχη».

Η GNA αποτελεί την επίσημη κυβέρνηση της χώρας, καθώς αναγνωρίζεται και επισήμως από τον ΟΗΕ. Ωστόσο, η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Χαφτάρ, δεν αναγνωρίζει την ισχύ της.

Επιβεβαιώνει την παράδοση οπλισμού από την Τουρκία

Ο Φάρατζ, παράλληλα, έσπευσε να επιβεβαιώσει και τις πληροφορίες περί προμήθειας στρατιωτικού οπλισμού από την Τουρκία στις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης.

«Οι Τούρκοι έδωσαν πολλά όπλα στους εχθρούς μας. Αυτό που λένε είναι σωστό. Εμείς δεν θα έχουμε σχέση με τους Τούρκους. Θα κόψουμε τη συμφωνία» διαμήνυσε, χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λίβυος ναύαρχος έχει σπουδάσει στη Σχολή Δοκίμων της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να είναι γνώστης της ελληνικής γλώσσας. Μάλιστα, τόσο ο ίδιος, όσο και οι δυνάμεις του Χαφτάρ έχουν επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της Ελλάδας, με αφορμή την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Το μεγαλύτερο τμήμα (σ.σ. περίπου τα 2/3) ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, ενώ η πρωτεύουσα Τρίπολη και ορισμένα τμήματα της δυτικής Λιβύης από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διπλωματικές πηγές: Η Τουρκία εκβίασε τη Λιβύη με αντάλλαγμα όπλα

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (334)
Tags:
στρατός, όπλα, Τουρκία, πόλεμος, ναύαρχος, Τρίπολη, εμφύλιος, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβύη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK