15:11 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (313)
0 10
Βρείτε μας

Άμεση ήταν η απάντηση του Τουρκικού ΥΠΕΞ προς την ΕΕ, σχετικά με τα συμπεράσματα από την Σύνοδο Κορυφής, με τη Τουρκία να αναφέρει ότι δεν έχει δικαιοδοσία σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα αλλά και τη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας.

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απευθυνόμενο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη Σύνοδο Κορυφής. 

Το τουρικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η ΕΕ δεν έχει εξουσία να καθορίζει θαλάσσιες δικαιοδοσίες και πώς δεν είναι διεθνές δικαστήριο. Σχολιάζοντας τα περί νομιμότητας, έκρινε στην ανακοίνωσή του ότι οι διατάξεις της ΕΕ δεν μπορούν να κρίνουν το Μνημόνιο Συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης

Σχετικά με τη στάση της ΕΕ, σχολιάζει: «Όταν η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση χωρίς να έχει δικαίωμα και σαν να είναι κανονικό κράτος και σαν να εκπροσωπεί όλο το νησί υπέγραφε συμφωνίες με με τις χώρες τις περιοχής το 2003, 2007 και το 2010 που ήταν εναντίον των συμφερόντων ΤΩΝ Τουρκοκυπρίων, η ΕΕ σιωπούσε και όταν Ελλάδα καταπατούσε τα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης, η ΕΕ έκλεινε τα μάτια. Αυτή η στάση της ΕΕ απέναντι μας είναι μια απόδειξη της διαφορετικής πολιτικής που τηρεί».

Συνεχίζοντας, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η χώρα θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δικαιώμτα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ΕΕ καταδικάζει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Νωρίτερα, η η ΕΕ ανέφερε ότι δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και εκφράζει τη στήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των 28 χωρών μελών που δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Το λεγόμενο μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων χωρών, αντιβαίνει στο Δίκαιο της Θάλασσας και δεν παράγει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη, τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων.

Παράλληλα, εκφράζεται η αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε Ελλάδα και Κύπρο.

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (313)
Tags:
Λιβύη, Ανατολική Μεσόγειος, Τουρκία, ανακοίνωση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK