20:59 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Φέτος σημειώθηκαν οι λιγότερες δολοφονίες δημοσιογράφων, εδώ και 16 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της διεθνούς οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF). Ωστόσο, παρουσιάστηκε αύξηση στον αριθμό όσων φυλακίστηκαν.

Ο ετήσιος αριθμός θανάτων και φυλακίσεων δημοσιογράφων, που καταρτίζονται κάθε χρόνο από το 1995, από τη διεθνή οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), βασίζεται σε στοιχεία που καλύπτουν από την 1η Ιανουαρίου έως την 1η Δεκεμβρίου, ενώ στη λίστα συμπεριλαμβάνονται μόνο δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν ως άμεσο αποτέλεσμα της δημοσιογραφικής τους εργασίας.

Συνολικά, 49 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2003 και μειωμένο κατά 44% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Η πτώση αυτή οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην μείωση του αριθμού των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στις ζώνες πολέμου, με 17 νεκρούς σε συγκρούσεις στη Συρία, την Υεμένη και το Αφγανιστάν φέτος, συγκριτικά με τους 34 πέρυσι, ενώ, για πρώτη φορά, δεν σκοτώθηκαν δημοσιογράφοι, ενώ βρίσκονταν στο εξωτερικό.

«Αυτή η πρωτοφανής μείωση δεν πρέπει, εντούτοις, να επισκιάσει το γεγονός ότι ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν σε "ειρηνικές χώρες" συνεχίζει να είναι το ίδιο υψηλός με τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του RSF, σημειώνοντας ότι το 59% των δημοσιογράφων δεν σκοτώθηκε σε ζώνες πολέμου φέτος.

​Ο αριθμός των θανάτων περιλαμβάνει 36 επαγγελματίες δημοσιογράφους, 10 ερασιτέχνες δημοσιογράφους και τρεις εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης.

Υπήρξε αύξηση κατά 2% στους δημοσιογράφους που σκόπιμα δολοφονήθηκαν ή στοχοποιήθηκαν.

Δέκα δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν φέτος, μόνο στο Μεξικό, ανεβάζοντας τους θανάτους των δημοσιογράφων στους 14 συνολικά, στη Λατινική Αμερική, καθιστώντας την συγκεκριμένη περιοχή, τόσο επικίνδυνη για τους δημοσιογράφους, όσο είναι η Μέση Ανατολή.

Οι φυλακισθέντες δημοσιογράφοι ανέρχονται στους 389 το 2019, αριθμός αυξημένος κατά 12% από έτος σε έτος, ενώ 57 κρατούνται όμηροι.

«Τα σύνορα μεταξύ των χωρών που βρίσκονται σε πόλεμο και των χωρών που βρίσκονται σε ειρήνη έχουν σχεδόν εξαφανιστεί για τους δημοσιογράφους. Χαιρετίζουμε την πρωτοφανή μείωση του αριθμού των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν σε ζώνες πολέμου, αλλά ταυτόχρονα όλο και περισσότεροι δημοσιογράφοι δολοφονούνται σκόπιμα για την δουλειά τους στις δημοκρατικές χώρες, πράγμα που αποτελεί πραγματική πρόκληση για τις δημοκρατίες όπου ζουν και εργάζονται αυτοί οι δημοσιογράφοι», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της RSF, Christophe Deloire.

Αντίθετα, περισσότεροι επαγγελματίες δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν παγκοσμίως σε σχέση με το έργο τους κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2018 από ό,τι σε ολόκληρο το 2017.

Εκείνο το έτος, το Αφγανιστάν ήταν η πιο θανατηφόρα χώρα του κόσμου για τους δημοσιογράφους, με 13 νεκρούς, 10 από αυτούς σε μία ημέρα, στις 30 Απριλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

H ελευθερία του λόγου δεν χωρά στο Συνέδριο Ελευθερίας των Media

Τραυματίες 12 δημοσιογράφοι του RT λόγω των επεισοδίων στο Παρίσι

Tags:
φυλακές, φυλάκιση, δολοφονία, θάνατος, θάνατοι, δολοφονίες, δημοσιογράφοι, δημοσιογράφος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK