23:39 13 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η αμερικανική Γερουσία πέρασε στις 17 Δεκεμβρίου νομοσχέδιο ύψους 738 δισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος 2020 που περιλαμβάνει κυρώσεις κατά του Nord Stream 2, του Turkstream και απαγορεύσεις για στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία.

Ως «τέλειο παράδειγμα» άδικου ανταγωνισμού επέκρινε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τις αμερικανικές κυρώσεις για τον αγωγό Nord Stream, αναφέροντας ότι η Ουάσιγκτον επιβάλει πιο ακριβό αέριο στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι τόσο στη Μόσχα όσο και στην Ευρώπη δεν αρέσουν οι αμερικανικές κυρώσεις για τον Nord Stream 2, καθώς παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

«Υποθέτουμε ότι το πρότζεκτ θα ολοκληρωθεί» δήλωσε ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε αν η κατασκευή του αγωγού μπορεί να παγώσει εξαιτίας των κυρώσεων. 

«Ούτε στη Μόσχα ούτε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ τους το Βερολίνο και το Παρίσι, αρέσουν αυτά τα βήματα. Τέτοιες ενέργειες αποτελούν ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αυτό είναι το τέλειο παράδειγμα του άδικου ανταγωνισμού και της επιβολής τεχνητής κυριαρχίας στις ευρωπαϊκές αγορές, επιβάλλοντας πιο ακριβό και μη ανταγωνιστικό προϊόν, εννοώ το πιο ακριβό φυσικό αέριο, στους Ευρωπαίους καταναλωτές» τόνισε.

Η δήλωση του Πεσκόφ έρχεται μία ημέρα μετά την έγκριση της Γερουσίας των ΗΠΑ στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος του project του «Nord Stream 2» καθώς και μετά την ανακοίνωση της εταιρείας του αγωγού ότι σχεδιάζει την ολοκλήρωση της κατασκευής σε λίγους μήνες, ωστόσο, δεν σκόπευε να κάνει εικασίες για την ακριβή ημερομηνία ολοκλήρωσης.

Στο μεταξύ, η αμερικανική Γερουσία ψήφισε 86 έναντι 8 υπέρ του νομοσχεδίου για την Άμυνα που θα προωθηθεί στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να υπογραφεί και να αποκτήσει την ισχύ νόμου. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κυρώσεις κατά του Nord Stream 2, την Τουρκία και τη Συρία με ένα εύρος άλλων μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Nord Stream 2» αποτελεί κοινό project μεταξύ της ρωσικής Gazprom και πέντε ευρωπαϊκών εταιρειών – Engia (Γαλλία), OMV (Αυστρία), Royal Dutch Shell (Βρετανία, Ολλανδία), Uniper (Γερμανία) και Wintershall (Γερμανία).

Είναι μήκους 745 μιλίων και θα μεταφέρει έως 1.942 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, σε ετήσιο επίπεδο.

Οι ΗΠΑ, πάντως, όπως και οι χώρες – σύμμαχοι τους (σ.σ. Πολωνία), έχουν επανειλημμένως εκφράσει ανησυχίες, καλώντας την Ευρώπη να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Μόσχα. Επιμένουν μάλιστα, ότι το project θα καταστήσει την Ευρώπη απόλυτα εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο.

Η Ρωσία από την πλευρά της έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το πρότζεκτ ήταν απολύτως εμπορικό και ανταγωνιστικό και ότι δεν υπονοούσε ακύρωση μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας στην Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Nord Stream 2: Σθεναρό «όχι» της Γερμανίας στις αμερικανικές κυρώσεις

Ρωσία: Ο Nord Stream 2 θα ολοκληρωθεί παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Tags:
Ευρώπη, Nord Stream 2, κυρώσεις, ΗΠΑ, Ρωσία, Κρεμλίνο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK