17:53 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Γερμανία αντιδράει στις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος του project του «Nord Stream 2». Πιθανή η παραπομπή του ζητήματος στα ευρωπαϊκά όργανα.

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί στη Γερμανία, μετά το «ναι» της αμερικανικής Γερουσίας στην επιβολή κυρώσεων στο project του «Nord Stream 2».

«Η Ε.Ε. θα πρέπει να αναπτύξει εργαλεία είτε για την παρεμπόδιση είτε για την αποζημίωση των εμπλεκόμενων πλευρών απ’ αυτή την εξωτερική εμπλοκή στις ευρωπαϊκές υποθέσεις» δήλωσε, σε μία πρώτη αντίδραση, η Επιτροπή Ανατολικών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σχέσεων της Γερμανίας.

Κάλεσε δε, την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου να θέσει το ζήτημα και στα ευρωπαϊκά όργανα.

Στο μεταξύ, από την πλευρά της, η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αντιτάχθηκε στις αμερικανικές κυρώσεις, καθώς – όπως εξήγησε - έχουν «επιπτώσεις σε ξένο έδαφος».

Σημείωσε, παράλληλα, ότι κάθε αντίστοιχη κίνηση ενδεχομένως θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε το νομοσχέδιο για τις Αμυντικές Δαπάνες των ΗΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει κυρώσεις εις βάρος του Nord Stream 2.

Το νομοθέτημα αναμένεται να υπογραφεί έως τις 20 Οκτωβρίου του 2019, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ στα τέλη της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Nord Stream 2» αποτελεί κοινό project μεταξύ της ρωσικής Gazprom και πέντε ευρωπαϊκών εταιρειών – Engia (Γαλλία), OMV (Αυστρία), Royal Dutch Shell (Βρετανία, Ολλανδία), Uniper (Γερμανία) και Wintershall (Γερμανία).

Είναι μήκους 745 μιλίων και θα μεταφέρει έως 1.942 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, σε ετήσιο επίπεδο.

Οι ΗΠΑ, πάντως, όπως και οι χώρες – σύμμαχοι τους (σ.σ. Πολωνία), έχουν επανειλημμένως εκφράσει ανησυχίες, καλώντας την Ευρώπη να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Μόσχα. Επιμένουν μάλιστα, ότι το project θα καταστήσει την Ευρώπη απόλυτα εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρεμλίνο για Nord Stream 2: Οι αμερικανικές κυρώσεις παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο

Tags:
αγωγός φυσικού αερίου IGB, αγωγός φυσικού αερίου, αγωγός, κυρώσει κατά Ρωσίας, κυρώσεις, Nord Stream 2, Γερμανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK