16:08 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Βολιβία - Παραίτηση Έβο Μοράλες (34)
0 02
Βρείτε μας

Ο πρώην βολιβιανός πρόεδρος Έβο Μοράλες μετά την παραίτησή του έφυγε από τη Βολιβία και έλαβε άσυλο στο Μεξικό. Ο ίδιος έκανε λόγο για «πραξικόπημα», το οποίο υποστήριξαν η αστυνομία, οι ένοπλες δυνάμεις, ακόμη και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS).

Ένταλμα σύλληψης για τον Έβο Μοράλες εξέδωσε ο γενικός εισαγγελέας της Βολιβίας.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών της χώρας Αρτούρο Μουρίγιο δημοσίευσε το ένταλμα στο Twitter.

Σύμφωνα με το κείμενο του εγγράφου, η απόφαση για έκδοση εντάλματος λήφθηκε στο πλαίσιο ποινικής έρευνας για υποκίνηση σε εξέγερση, τρομοκρατία και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών έχει ήδη δεσμευθεί να θέσει υπό κράτηση τον πρώην πρόεδρο, κατηγορώντας τον Μοράλες ότι προκάλεσε αντιδημοκρατικές διαμαρτυρίες που, όπως υποστήριξε ο Μουρίγιο, συνδέονται με τρομοκρατία.

Η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι η κυβέρνηση θα εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην προέδρου, με κατηγορίες για ανταρσία.

Το χρονικό της παραίτησης Μοράλες

Στις 20 Οκτωβρίου, ο Μοράλες ισχυρίστηκε πως κέρδισε στις εκλογές. Η αντιπολίτευση δεν αποδέχθηκε τα αποτελέσματα, κάνοντας λόγο για πολλές παραβιάσεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ενώ ακολούθησαν διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα.

Ο Μοράλες αρχικά υποσχέθηκε να διεξαγάγει νέες εκλογές, αλλά στη συνέχεια πιέστηκε να αποχωρήσει από τον βολιβιανό στρατό για χάρη της διατήρησης της τάξης στη χώρα. Αφότου παραιτήθηκε, κατέφυγε στο Μεξικό ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «πραξικόπημα», το οποίο υποστήριξαν η αστυνομία, οι ένοπλες δυνάμεις, ακόμη και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έβο Μοράλες στο Sputnik: Οι πραξικοπηματίες με είχαν επικηρύξει έναντι 50.000 δολαρίων

Η νέα κυβέρνηση της Βολιβίας υποστηρίζει ότι υπήρχαν σχέδια δολοφονίας της μεταβατικής προέδρου

Θέμα:
Βολιβία - Παραίτηση Έβο Μοράλες (34)
Tags:
Μεξικό, Βολιβία, Τζανίνε Άνιες, Έβο Μοράλες, ένταλμα σύλληψης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK