11:47 03 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στα τέλη του 2018 το «κοινοβούλιο» του Κοσόβου ψήφισε υπέρ της μετατροπής της υπάρχουσα δύναμη ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, σε έναν πλήρως ανεπτυγμένο στρατό.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα θεωρεί σχεδόν αδύνατο να υπάρξει νέο μομέντουμ για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου, την ώρα που η ικανότητα διαμεσολάβησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαμάχη έχει υποβαθμιστεί σημαντικά.

«Επί του παρόντος, κατά τη γνώμη μας, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για νέα δυναμική στη διευθέτηση του ζητήματος του Κοσόβου …Η διαμεσολαβητική ικανότητα της Ε.Ε. έχει υποβαθμιστεί σημαντικά. Προφανώς η Ε.Ε. δεν είναι ακόμα ικανή να επηρεάσει τους Κοσοβάρους, πιέζοντάς τους να δείξουν λογική εποικοδομητική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις με τη Σερβία» δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα Srpski Telegraf.

Το Κόσοβο αυτοαναγορεύτηκε ανεξάρτητο από τη Σερβία και έχει αναγνωριστεί από περίπου 100 χώρες. Μεταξύ των χωρών που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της χώρας είναι η Σερβία, η Ρωσία, η Κίνα, το Ισραήλ και η Ελλάδα. 

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου εισήγαγαν αύξηση δασμών στις εισαγωγές από τη Σερβία, ως αντίποινα για το Βελιγράδι. Η Σερβία εμποδίζει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς ενώ καταβάλει προσπάθεια να ζητήσει την ανάκληση της αναγνώρισής του.

Τον Δεκέμβριο του 2018, το «κοινοβούλιο» του Κοσόβου ψήφισε για να μετατραπεί η υπάρχουσα δύναμη ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, σε έναν πλήρως ανεπτυγμένο στρατό. Η κίνηση προκάλεσε την έντονη κριτική του Βελιγραδίου, το οποίο τη χαρακτήρισε παράνομη, καθώς και ότι παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Όταν η Μόσχα κατέλαβε αεροδρόμιο στο Κόσοβο κάτω από τη μύτη του ΝΑΤΟ (Φωτογραφίες, βίντεο)

Στις 15 οι χώρες που ανακαλούν την αναγνώριση του Κοσόβου

Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, Κόσοβο, Σερβία, Σεργκέι Λαβρόφ, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK