16:35 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Σι Τζινπίνγκ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τραμπ, εξέφρασε την ανησυχία του για τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, οι οποίες υπονομεύουν τα συμφέροντα της χώρας του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι είχε «πολύ καλή συνομιλία» με τον Σι Τζινπίνγκ, όπου συζήτησαν για τη διμερή εμπορική συμφωνία, τη Βόρεια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ. 

Το τηλεφώνημα έγινε όταν οι δύο χώρες έφθασαν στην «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας την περασμένη εβδομάδα μετά από έναν 17μηνο πόλεμο δασμών.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Σι Τζινπίνγκ «εξέφρασε την ανησυχία του» για τις πρόσφατες δηλώσεις των ΗΠΑ για την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, το Σιντσιάνγκ και το Θιβέτ της Κίνας, αναφέροντας ότι «συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, υπονομεύουν τα συμφέροντα της Κίνας και δεν συμφωνούν με τη διμερή αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία».

Ο πρόεδρος της Κίνας εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη αυτές τις ανησυχίες, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο ελπίζει ότι η Ουάσινγκτον θα «δώσει ιδιαίτερη προσοχή και θα αποδώσει μεγάλη σημασία στις ανησυχίες της Κίνας και θα αποτρέψει τη διατάραξη των διμερών σχέσεων και των σημαντικών ημερήσιων προγραμμάτων», σύμφωνα με το Xinhua.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι η Κίνα δεν θα ανεχθεί ποτέ καμία ξένη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, δεσμευόμενος να προστατεύσει την κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας.

Ο Τραμπ έχει υπογράψει το νόμο του Χονγκ Κονγκ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, ο οποίος προβλέπει κυρώσεις σε παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ειδική διοικητική περιοχή της Κίνας και θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ στην ανάκληση του ειδικού εμπορικού καθεστώτος της επικράτειας.

Σε απάντηση, το Πεκίνο έχει υποσχεθεί κυρώσεις σε ομάδες δικαιωμάτων, όπως το Εθνικό Ταμείο για τη Δημοκρατία, το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων, το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο και άλλα. 

Στο Χονγκ Κονγκ διεξάγονται βίαιες διαδηλώσεις από τον Ιούνιο. Οι διαδηλώσεις, που αρχικά ήταν μια απάντηση σε ένα νομοσχέδιο έκδοσης πολιτών, συνεχίστηκαν ακόμα και μετά την αποχώρηση του εξαιρετικά μη δημοφιλούς μέτρου τον Οκτώβριο.

Το Πεκίνο επανειλημμένα επέμεινε ότι η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ είναι αποτέλεσμα ξένης παρέμβασης στις εγχώριες υποθέσεις της Κίνας και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του προς τις τοπικές αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τραμπ σε Παγκόσμια Τράπεζα: Σταματήστε να δανείζετε την Κίνα, έχει άφθονο χρήμα

Σι Τζινπίνγκ: Η φιλική μας στάση προς τη Βόρεια Κορέα δεν θα αλλάξει ποτέ

Tags:
Δασμοί, Εμπορικός πόλεμος, εμπορική συμφωνία, Σι Τζινπίνγκ, Ντόναλντ Τραμπ, ΗΠΑ, Κίνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK