10:37 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση και Γερμανία αντέδρασαν έντονα στην απόφαση της Ουάσιγκτον για την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2».

Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει σε Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση η επιβολή αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, αποδοκίμασε την απόφαση της Ουάσιγκτον, διαμηνύοντας ότι είναι απαράδεκτο, μία χώρα με τόσο υψηλό χρέος, να απαγορεύει σε τρίτες χώρες να αναπτυχθούν.

«Ένα κράτος με εθνικό χρέος 22 τρισ. δολαρίων, απαγορεύει σε αξιόπιστες χώρες να αναπτύξουν τις οικονομίες τους. Η αμερικανική ιδεολογία δεν άντεξε τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, κάτι το οποίο το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει τακτικά εκδίδοντας νέα “εντάλματα οικονομικής σύλληψης”».

Διαβεβαίωσε δε, ότι η Μόσχα θα προχωρήσει όλα τα οικονομικά project που έχει δρομολογήσει, ανεξάρτητα των αμερικανικών κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποίησε την έναρξη της ισχύος των κυρώσεων εις βάρος των αγωγών «Nord Stream 2» και «Turkish Stream».

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος Τραμπ είχε υπογράψει το νομοσχέδιο για τις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, γνωστό και ως NDAA, το οποίο προβλέπει – μεταξύ άλλων – μια σειρά κυρώσεων.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική νομοθεσία περιλαμβάνει περιοριστικά μέτρα εις βάρος των δύο προαναφερθέντων αγωγών, απαγορεύει τη στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία και επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

Οι νέες κυρώσεις θα αφορούν όσες εταιρείες ή μεμονωμένα άτομα εμπλέκονται στην παροχή υπηρεσιών προς τον αγωγό «Nord Stream 2». Παράλληλα, δίνεται προθεσμία 30 ημερών σε όσους ήδη εργάζονται στο project, προκειμένου να αποχωρήσουν.

Αντιδράσεις από Βρυξέλλες και Βερολίνο

Εκτός της Μόσχας, η απόφαση της Ουάσιγκτον προκάλεσε την αντίδραση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Επί της αρχής η Ε.Ε. είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εναντίον ευρωπαϊκών εταιρειών που επιδίδονται σε νόμιμες δραστηριότητες» επεσήμανε αξιωματούχος των Βρυξελλών, μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το σχόλιο του Βερολίνου, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας να απορρίπτει τις κυρώσεις.

«Συνεχίζονται τα έργα»

Στο μεταξύ, η διαχειρίστρια εταιρεία «Nord Stream 2 AG» εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία διαβεβαίωσε ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν κανονικά, με στόχο την ολοκλήρωση του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Nord Stream 2» αποτελεί κοινό project μεταξύ της ρωσικής Gazprom και πέντε ευρωπαϊκών εταιρειών – Engia (Γαλλία), OMV (Αυστρία), Royal Dutch Shell (Βρετανία, Ολλανδία), Uniper (Γερμανία) και Wintershall (Γερμανία).

Είναι μήκους 745 μιλίων και θα μεταφέρει έως 1.942 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, σε ετήσιο επίπεδο.

Οι ΗΠΑ, πάντως, όπως και οι χώρες – σύμμαχοι τους (σ.σ. Πολωνία), έχουν επανειλημμένως εκφράσει ανησυχίες, καλώντας την Ευρώπη να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Μόσχα. Επιμένουν μάλιστα, ότι το project θα καταστήσει την Ευρώπη απόλυτα εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί ο EastMed δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον Nord Stream 2; - Ενεργειακός αναλυτής απαντά

Tags:
Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, Ρωσία, Γερμανία, ΗΠΑ, κυρώσει κατά Ρωσίας, κυρώσεις, Nord Stream 2
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK