00:15 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, έσπευσε να καταδικάσει τις νέες αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2».

Τις νέες αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος του «Nord Stream 2» αποδοκίμασε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο «ARD».

«Τέτοιες κυρώσεις αποτελούν κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Γερμανίας και της Ευρώπης, όπως και στην κυριαρχία μας. Τις απορρίπτουμε κατηγορηματικά» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Το βράδυ της Παρασκευής, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποίησε την έναρξη της ισχύος των κυρώσεων εις βάρος των αγωγών «Nord Stream 2» και «Turkish Stream».

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος Τραμπ είχε υπογράψει το νομοσχέδιο για τις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, γνωστό και ως NDAA, το οποίο προβλέπει – μεταξύ άλλων – μια σειρά κυρώσεων.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική νομοθεσία περιλαμβάνει περιοριστικά μέτρα εις βάρος των δύο προαναφερθέντων αγωγών, απαγορεύει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία και επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

Οι νέες κυρώσεις θα αφορούν όσες εταιρείες ή μεμονωμένα άτομα εμπλέκονται στην παροχή υπηρεσιών προς τον αγωγό «Nord Stream 2». Παράλληλα, δίνεται προθεσμία 30 ημερών σε όσους ήδη εργάζονται στο project, προκειμένου να αποχωρήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Nord Stream 2» αποτελεί κοινό project μεταξύ της ρωσικής Gazprom και πέντε ευρωπαϊκών εταιρειών – Engia (Γαλλία), OMV (Αυστρία), Royal Dutch Shell (Βρετανία, Ολλανδία), Uniper (Γερμανία) και Wintershall (Γερμανία).

Είναι μήκους 745 μιλίων και θα μεταφέρει έως 1.942 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, σε ετήσιο επίπεδο.

Οι ΗΠΑ, πάντως, όπως και οι χώρες – σύμμαχοι τους (σ.σ. Πολωνία), έχουν επανειλημμένως εκφράσει ανησυχίες, καλώντας την Ευρώπη να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Μόσχα. Επιμένουν μάλιστα, ότι το project θα καταστήσει την Ευρώπη απόλυτα εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κυρώσεις σε «Nord Stream 2»: Έντονες αντιδράσεις από Μόσχα, Βρυξέλλες και Βερολίνο

Tags:
Nord Stream 2, φυσικό αέριο, αγωγός, κυρώσεις, καγκελάριος, Γερμανία, Όλαφ Σολτς
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK