08:44 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ρωσία και Κίνα έβαλαν βέτο σε αμερικανικό ψήφισμα για την επέκταση του μηχανισμού ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία. Έντονες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ.

Πυρά προς τη Ρωσία και την Κίνα για το βέτο που άσκησαν στο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Συρία, εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία και η Κίνα έβαλαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο επιτρέπει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκατομμύρια Σύρους. Είναι ντροπή» δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Και πρόσθεσε: «Η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες επέλεξαν να κάνουν μια πολιτική δήλωση με την αντίθεσή τους στο ψήφισμα, έχουν το αίμα στα χέρια τους».

Το αμερικανικό ψήφισμα αφορούσε την επέκταση του μηχανισμού ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, με τους εκπροσώπους της Μόσχας και του Πεκίνου να κάνουν χρήση του δικαιώματος άσκησης βέτο.

Η Ρωσία δικαιολόγησε την απόφασή της, εξηγώντας ότι το ψήφισμα δεν λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα στο έδαφος της Συρίας και ότι απειλεί με υπονόμευση τη συριακή κυριαρχία.

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε το δικό της ψήφισμα, το οποίο ωστόσο, απέρριψαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο μηχανισμός ανθρωπιστικής βοήθειας θεσμοθετήθηκε το 2014 και ανανεώνεται σε ετήσια βάση.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι οι πράκτορες και οι εταίροι του ΟΗΕ έχουν το δικαίωμα χρήσης τεσσάρων σημείων διέλευσης – δύο στα σύνορα με την Τουρκία, ένα στα σύνορα με την Ιορδανία και ένα στα σύνορα με το Ιράκ – προκειμένου να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε περιοχες, οι οποίες βρίσκονται εκτός του ελέγχου της συριακής κυβέρνησης.

Η ισχύς του μηχανισμού θα εκπνεύσει στις 10 Ιανουαρίου, εκτός αν το Συμβούλιο Ασφαλείας καταλήξει σε μία συμβιβαστική λύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στη Συρία: Έχουν εγκατασταθεί σε έξι βάσεις

Tags:
Μάικ Πομπέο, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, ΟΗΕ, ΟΗΕ, ΟΗΕ, Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Συμβούλιο Ασφαλείας, ανθρωπιστική κρίση, ανθρωπιστική βοήθεια, πόλεμος στη Συρία, Συρία, Συρία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK