11:30 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Την απελευθέρωση του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζουλιάν Ασάνζ ζητούν οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας του στη φυλακή.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ζήτησαν την απελευθέρωση του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας του στη φυλακή.

«Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ανησυχούν για τις αναφορές ότι η υγεία του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάμνζ έχει επιδεινωθεί και ζητούν την άμεση απελευθέρωσή του για ανθρωπιστικούς λόγους. Η RSF καταδικάζει τη συνεχή στόχευση το Ασάνζ για τις δημοσιογραφικές του δραστηριότητες, καθώς έτσι δημιουργείται ένα επικίνδυνο προηγούμενο», ανέφερε η RSF σε δήλωση.

Η RSF τόνισε επίσης ότι τα δικαιώματα του Ασάνζ παραβιάζονται πριν από την ακρόαση για την έκδοση του που έχουν προγραμματιστεί για το Φεβρουάριο του 2020.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση ανησυχεί ειδικά για τις καταγγελίες ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks δεν έχει κατάλληλη πρόσβαση σε νομικά υλικά ή την ομάδα υπεράσπισής του για να προετοιμαστεί για τις ακροάσεις του.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν τη δίωξη του Ασάνζ, και να αποσύρουν τις κατηγορίες στο πλαίσιο του νόμου περί κατασκοπείας χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της RSF, Κριστόφ Ντελόρ.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο πατέρας του Ασάνζ, Τζον Σίπτoν, είπε ότι ο γιος του ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και έπρεπε να του επιτραπεί να δει τους γιατρούς που επέλεξε.

Στα τέλη Νοεμβρίου, μια ομάδα 65 ιατρών του Ηνωμένου Βασιλείου και διεθνών ιατρών συνέταξε μια ανοικτή επιστολή στην οποία εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την υγεία του Ασάνζ.

Οι γιατροί ζήτησαν από τον Υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Πρίτι Πατέλ να εγκρίνει τη μεταφορά του Ασάνζ από τη φυλακή Belmarsh στο Λονδίνο σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Επιπλέον, έγιναν αναφορές οι οποίες τόνιζαν πως η κατάσταση του Ασάνζ είναι τόσο άσχημη που κινδυνεύει να πεθάνει στη φυλακή.

Ο Aσάνζ συνελήφθη στις 11 Απριλίου από την αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου στην πρεσβεία του Ισημερινού.

Αργότερα εκείνη την ημέρα, το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 50 εβδομάδες φυλάκισης για παραβίαση των όρων εγγύησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέχρι τον Νοέμβριο, ο ιδρυτής του WikiLeaks αντιμετώπισε πιθανή έκδοση στις ΗΠΑ και τη Σουηδία.

Στις 19 Νοεμβρίου, η Στοκχόλμη ανακοίνωσε ότι απέσυρε την έρευνά της για τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση εναντίον του Ασάνζ. Το δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται τώρα να αποφασίσει εάν θα εκδόσει τον φυγόδικο δημοσιογράφο στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλαπλές κατηγορίες κατασκοπείας. Οι ακροάσεις για την έκδοση πρόκειται να ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο.

Ο Αυστραλός αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 175 ετών σε περίπτωση που εκδοθεί, δικαστεί και καταδικαστεί στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Aσάνζ φέρεται να κατέθεσε πως μια ισπανική εταιρία τον κατασκόπευε για λογαριασμό των ΗΠΑ

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει όλα τα συμπτώματα θύματος βασανιστηρίων»

Tags:
φυλακή, απελευθέρωση, WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK