ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Ο δημοσιογράφος, Μεχμέτ Καντσί, σε άρθρο γνώμης στο πρακτορείο Anadolu, κάνει λόγο για «κυριαρχία της Τουρκίας σε τρεις ηπείρους» - Ευρώπη, Ασία και Αφρική.

Έναν ακόμη χάρτη με την «κυριαρχία της Τουρκίας σε τρεις ηπείρους» φέρνει στη δημοσιότητα το πρακτορείο Anadolu, σε άρθρο γνώμης του δημοσιογράφου Μεχμέτ Καντσί.

Το επίμαχο δημοσίευμα - το περιεχόμενο, του οποίου δεν υιοθετείται απαραίτητα από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων - τιτλοφορείται «Η νέα στρατηγική της Τουρκίας από την Τρίπολη έως την Ντόχα – Υπερασπιζόμενοι μια περιοχή» και αναφέρεται στην επέκταση της γειτονικής χώρας σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική.

«Έχοντας πάρει τα μαθήματα από τα λάθη που κάναμε πριν από 100 χρόνια, η Τουρκία δημιουργεί μια νέα δυναμική γραμμή άμυνας από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος.

Ειδική μνεία κάνει και στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, με την οποία η Άγκυρα, όπως ισχυρίζεται, νομιμοποιείται να εγκαταστήσει στρατιωτικές δυνάμεις στο τρίγωνο Αλ Χομς, Ζλιτάν, Μισράτα (περιοχές της Λιβύης).

Χάρτης στο πρακτορείο Anadolu
© Φωτογραφία : Anadolu
Χάρτης στο πρακτορείο Anadolu

Υποστηρίζει δε, ότι η Ελλάδα «συνεχίζει τις παρενοχλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχοντας στην στρατιωτική άσκηση “Ατσάλινο Βέλος”, η οποία διοργανώθηκε από τους Ελληνοκύπριους».

Και καταλήγει: «Αρνούμενες να πάρουν τα μαθήματα της πρόσφατης ιστορίας και βασιζόμενες στη λεκτική υποστήριξη από ΗΠΑ και Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος ρίχνουν λάδι στη φωτιά της αστάθειας. Μια φωτιά που ενδεχομένως εξαπλωθεί σ’ όλη την ανατολική Μεσόγειο».

Υπενθυμίζεται ότι Τουρκία και Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης υπέγραψαν προσφάτως, δύο μνημόνια συνεννόησης: Το ένα αφορά τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο και το άλλο τη στρατιωτική συνεργασία των δύο πλευρών.

Η εξέλιξη αυτή, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και άλλων χωρών. Μάλιστα, η Αθήνα έχει κάνει λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Βουλή της Λιβύης, η οποία στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) και τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.

Άλλωστε, η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011, με την αφρικανική χώρα να κυβερνάται από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις: Η κυβέρνηση του LNA, η οποία ελέγχει τα ανατολικά τμήματα της χώρας, και η – αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ - κυβέρνηση του GNA, η οποία ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ερντογάν για Λιβύη: Η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο και ρόλο

Βουλή της Λιβύης: Πολύ στενή η συνεργασία με τους Έλληνες - «Όχι» στις απειλές της Τουρκίας

Tags:
Αφρική, Μεσόγειος, Ανατολική Μεσόγειος, πρακτορείο ειδήσεων, Ελλάδα, Λιβύη, χάρτης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK