22:47 03 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Τουταγχαμών στέφθηκε φαραώ περίπου σε ηλικία περίπου εννέα ετών, με τον θάνατό του μετά από δέκα χρόνια να εγείρει ερωτήματα. Ο τάφος του εντοπίστηκε το 1922.

Μια σπάνια ανακάλυψη στον τάφο του Αιγύπτιου φαραώ της 18ης δυναστείας, Τουταγχαμών, μαρτυρά τη σκληρή πραγματικότητα μιας μάχης για την εξουσία στην αρχαία Αίγυπτο, σύμφωνα με το νέο ντοκιμαντέρ του Channel 5, «Tutankhamun with Dan Snow».

Στο ντοκιμαντέρ ο ιστορικός Νταν Σνόου σημειώνει ότι υπάρχουν ενδείξεις ενός «αγώνα για να χωρέσουν τα πάντα» στον τάφο, που εδώ και καιρό θεωρείται πολύ μικρός σε μέγεθος για τον Τουταγχαμών.

Ο ίδιος τονίζει ότι υπήρξαν επίσης σημαντικά προβλήματα με την πέτρινη σαρκοφάγο του φαραώ, καθώς φαινόταν να έχει ραγίσει προτού συγκολληθεί εκ νέου.

Μάλιστα, συμπληρώνει πως το καπάκι δεν ταιριάζει στη σαρκοφάγο, ενώ για να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του, επικαλείται πίνακες που κοσμούσαν τους τοίχους.

«Αυτός ο πίνακας στον τοίχο εδώ απεικονίζει την τελετή ανοίγματος του στόματος για τον Τουταγχαμών» εξηγεί, προσθέτοντας ότι είναι εκπληκτικά σπάνιο η στιγμή αυτή να απεικονίζεται στους τοίχους ενός βασιλικού τάφου.

«Συνήθως είναι ο γιος και κληρονόμος του αποθανόντος φαραώ που διεξάγει την τελετή» διευκρινίζει, υποθέτοντας ότι, καθώς ο έφηβος φαραώ είχε πεθάνει χωρίς παιδιά, ο πίνακας είχε πιθανόν γίνει από τον βεζίρη Αΐ.

«Με την εμφάνισή του στην τελετή ανοίγματος του στόματος, ο Αΐ προσπαθεί να νομιμοποιήσει τον εαυτό του», εκτιμά ο Σνόου, σημειώνοντας περαιτέρω ότι τα ευρήματά του δείχνουν μια κάποια μάχη για την εξουσία εκείνη την εποχή.

Στο παρελθόν ο ίδιος έχει υποστηρίξει επίσης ότι υπήρχαν κάποια «ύποπτα» στοιχεία στον τάφο, που δείχνουν ότι θα μπορούσε να έχει υπάρξει κάποιο «βρώμικο παιχνίδι» τη στιγμή του θανάτου του Τουταγχαμών.

Ο ασύλητος τάφος του βασιλιά της 18ης δυναστείας, ο οποίος πήρε την εξουσία σε ηλικία εννέα ετών, βρέθηκε από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ το 1922.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άνοιξαν για πρώτη φορά μυστήριο κουτί από τον τάφο του Τουταγχαμών

Η Αίγυπτος ζητά τη βοήθεια της Ίντερπολ για τον εντοπισμό προτομής του Τουταγχαμών

Tags:
Φαραώ, ιστορικός, αρχαιολόγος, Αίγυπτος, ασύλητος τάφος, τάφος, Τουταγχαμών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK