15:43 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στο πλαίσιο του πειραματικού προγράμματος, κάτοικοι διαφορετικών ηλικιών και υπόβαθρου υποχρεούνται να κοινωνικοποιηθούν για τουλάχιστον δύο ώρες την εβδομάδα.

Σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της μοναξιάς και μετριασμού του κοινωνικού διαχωρισμού στη Σουηδία, η πόλη του Χέλσινμποργκ ξεκίνησε έναν νέο τύπο στέγασης, όπου ηλικιωμένοι Σουηδοί καλούνται να διαμείνουν σε κτίρια μαζί με νέους μετανάστες.

Η ιδέα του πρότζεκτ που ονομάζεται «Sällbo» είναι να δοθεί έμφαση στην ενσωμάτωση μέσω της κοινωνικοποίησης.

Σε ένα συγκεκριμένο συγκρότημα κατοικιών της πόλης, τα μισά από τα 51 διαμερίσματα θα ενοικιαστούν σε ηλικιωμένους ηλικίας άνω των 70 ετών και τα υπόλοιπα σε νέους μεταξύ 18 και 25 ετών. Από τα διαμερίσματα για νέους, 10 θα δοθούν σε μετανάστες που έλαβαν πρόσφατα άδειες διαμονής.

Αρχικά, ο σχεδιασμός του πρότζεκτ περιλάμβανε την παροχή διαμερισμάτων μόνο σε ηλικιωμένους Σουηδούς και νέους μετανάστες, ωστόσο τελικά επελέγη να γίνουν δεκτοί και νέοι Σουηδοί, για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο διαφορετικών ομάδων.

Σε σχετική ανακοίνωση, το Sällbo περιγράφεται ως «νέα και μοναδική έννοια στέγασης που δίνει έμφαση στην κοινωνική διάσταση».

Στο πλαίσιο του προγράμματος προσφέρονται στους κατοίκους διαμερίσματα δύο δωματίων με μπαλκόνι ή αίθριο.

Το μέγεθος των διαμερισμάτων κυμαίνεται από 36 έως 49 τετραγωνικά μέτρα και το μέγιστο μηνιαίο ενοίκιο είναι 574 δολάρια. Το ενοίκιο καλύπτει την ηλεκτρική ενέργεια, το νερό, τη θέρμανση και την αποθήκευση υπογείων.

Ενώ τα διαμερίσματα δύο δωματίων είναι μικρά, υπάρχουν πολλοί κοινόχρηστοι χώροι, όπως τραπεζαρία, βιβλιοθήκη, αίθουσα εκδηλώσεων, αίθουσα κινηματογράφου και ατελιέ, καθώς και υπνοδωμάτια όπου μπορούν να μείνουν οι επισκέπτες.

Αυτό έχει ως στόχο να μεγιστοποιηθεί ο χρόνος που δαπανούν οι ένοικοι μαζί, ενώ οι κάτοικοι υποχρεούνται να κοινωνικοποιούνται μεταξύ τους για τουλάχιστον δύο ώρες την εβδομάδα.

«Με το να ζούμε μαζί και να έχουμε ευκαιρίες αλληλεπίδρασης μέσω κοινωνικών δραστηριοτήτων, ελπίζουμε να αυξήσουμε την ενσωμάτωση μεταξύ αυτών των ομάδων, οι οποίες συχνά δεν διαθέτουν φυσικές ευκαιρίες να συναντηθούν», δήλωσε η επιμελήτρια Ντραγκάνα Τσούροβιτς.

Σύμφωνα με την ίδια, οι νότιες χώρες με θερμότερο κλίμα προσφέρουν άφθονες ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση εκτός κτιρίων. Αντίθετα, στη Σουηδία με το κρύο κλίμα και το σκοτάδι του χειμώνα, οι ευκαιρίες είναι περιορισμένες.

Για να λειτουργήσει η ιδέα όπως είχε σχεδιαστεί, επελέγη μια ποικίλη σύνθεση ενοικιαστών με βάση αιτήσεις και συνεντεύξεις.

Η Σουηδία, παλαιότερα ένα από πιο ομοιογενή έθνη της Ευρώπης, αγκάλιασε τη μαζική μετανάστευση στα τέλη του 20ου αιώνα. Μόνο τις τελευταίες δεκαετίες, το ποσοστό των μεταναστών και των απογόνων τους ξεπέρασε το ένα τέταρτο του σουηδικού πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων.

Δεδομένων των δημογραφικών τάσεων που περιλαμβάνουν υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων μεταξύ των νεοεισερχόμενων, το ποσοστό των μη Σουηδών αναμένεται να φτάσει το ήμισυ του πληθυσμού μέσα στον 21ο αιώνα.

Οι μετανάστες συνήθως εγκαθίστανται σε θύλακες που κυριαρχούν ομοεθνείς τους,  ενώ συχνά στερούνται οποιασδήποτε επαφής με τους Σουηδούς, με εξαίρεση τους κοινωνικούς λειτουργούς.

Οι περιοχές μετανάστευσης που κυριαρχούν οι μετανάστες, όπως το Ρίνκεμπι, το οποίο είναι κατά 90% κατοικημένο από μετανάστες, τείνουν να υπερ-εκπροσωπούνται στον κατάλογο των περιοχών της Σουηδίας που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Αυτές χαρακτηρίζονται από παράλληλες κοινωνικές δομές, δυσκολίες στην αστυνόμευση, βίαια εγκλήματα και θρησκευτικό εξτρεμισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

H ΙΚΕΑ προσφέρει δισεκατομμύρια ευρώ για εργασιακή ενσωμάτωση των μεταναστών

Σουηδική πόλη απαγόρευσε τις μουσουλμανικές μαντήλες

Tags:
μετανάστευση, μετανάστες, μετανάστης, Σουηδία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK