00:00 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (333)
0 02
Βρείτε μας

Ο πρέσβης της Λιβύης στην Άγκυρα επιβεβαίωσε την υποβολή επίσημου αιτήματος τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας. «Όταν η Τουρκία χρειάστηκε βοήθεια στο ζήτημα της Κύπρου, η Λιβύη ήταν μία από τις χώρες που την υποστήριξε».

Νέες εξελίξεις προκύπτουν στην υπόθεση της Λιβύης, μετά το επίσημο αίτημα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) για τη λήψη στρατιωτικής βοήθειας από την Τουρκία.

Ο πρέσβης της Τρίπολης στην Τουρκία, Αμπντουρεζάκ Μουχτάρ Αχμέντ Αμπντουλκαντίρ, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, επιβεβαίωσε το αίτημα, διαμηνύοντας τα εξής:

«Η Λιβύη χρειάζεται αεράμυνα, ειδική εκπαίδευση και εξειδίκευση, προκειμένου να βοηθήσει τους στρατιώτες της».

Εξήγησε δε, ότι «η τουρκική στρατιωτική βοήθεια δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν απώλειες (σ.σ. ζωής)». «Θα βοηθήσει τον λιβυκό λαό στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας» έσπευσε να προσθέσει.

Υπενθύμισε δε, ότι «όταν η Τουρκία χρειάστηκε βοήθεια στο ζήτημα της Κύπρου, η Λιβύη ήταν μία από τις χώρες που την υποστήριξε».

«Λιβύη και Τουρκία δεν είμαι μόνο φίλοι, αλλά και αδέρφια» κατέληξε ο Λίβυος πρέσβης.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με το Reuters, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης έστειλε επίσημο αίτημα στρατιωτικής βοήθειας σε «αέρα, θάλασσα και ξηρά».

Από την πλευρά του, μιλώντας στο Sputnik, ο επικεφαλής της ρωσικής ομάδας επαφών για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, Λεβ Ντενκγόφ, επιβεβαίωσε ότι κατατέθηκε και επισήμως το σχετικό αίτημα.

«Ναι, είναι αλήθεια. Το γραφείο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης επιβεβαίωσε ότι ζήτησε επίσημα στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία, σε αέρα, θάλασσα και ξηρά» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Ρωσία, όσο και οι Ελλάδα έχουν επανειλημμένως ταχθεί εναντίον κάθε ξένης στρατιωτικής παρέμβασης στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, ο οποίος μαίνεται από το 2011.

Η αφρικανική χώρα διοικείται, τα τελευταία χρόνια, από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις:

Η κυβέρνηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, η οποία εδρεύει στη Βεγγάζη και ελέγχει τα ανατολικά τμήματα της χώρας, και η – αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ - κυβέρνηση του GNA, υπό τον πρόεδρο Σάρατζ, η οποία ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρίση στη Λιβύη: Διπλωματικό «σπριντ» 30 ημερών για την Ελλάδα - Ποιους βλέπει ο Μητσοτάκης

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (333)
Tags:
Κύπρος, Ρωσία, πρέσβης, στρατιωτική συνεργασία, τουρκικός στρατός, στρατός, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβύη, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK