02:02 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στον μηδενισμό των εκατέρωθεν αξιώσεων και την άρση του «παγώματος» περιουσιακών στοιχείων, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2020, συμφώνησαν Ρωσία και Ουκρανία.

Την απόφαση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για εκδηδενισμό όλων των αμοιβαίων αξιώσεων, καθώς και την άρση του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων, έκανε γνωστή, μιλώντας στο δίκτυο Russia-24, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός, «έχουμε συμφωνήσει πως από την 1η Ιανουαρίου οι αμοιβαίες αξιώσεις θα μηδενιστούν και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που έχει επιβληθεί με δικαστικές αποφάσεις, θα αρθεί».

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Νόβακ, οι όροι που θέτει η ουκρανική Naftogaz προς τη ρωσική Gazprom για τη μεταφορά φυσικού αερίου, είναι αμοιβαία επωφελείς και αποδεκτές και απ' τα δύο μέρη.

Όπως είπε, «η Gazprom και η Naftogaz θα προχωρήσουν στην υπογραφή σύμβασης παροχής υπηρεσιών ως οργανισμός, ο οποίος θα οργανώνει τη μεταφορά. Πρόκειται για εμπορική συμφωνία. Είναι αμοιβαία επικερδής και για τις δύο πλευρές».

Υπενθυμίζεται ότι Ρωσία και Ουκρανία υπέγραψαν νέο πρωτόκολλο συνεργασίας για το φυσικό αέριο στις 20 Δεκεμβρίου, διασφαλίζοντας τη μεταφορά του και μετά τη λήξη του προηγούμενου συμβολαίου.

Η Gazprom ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου θα έχει διευθετήσει τις δικαστικές διαμάχες με τη Naftogaz, καθώς και τις αντιμονοπωλιακές διαμάχες με την ουκρανική κυβέρνηση.

Οι ουκρανικές κυρώσεις προς τη ρωσική ηλεκτρική ενέργεια

Την ίδια ώρα, μιλώντας για τις ουκρανικές κυρώσεις προς την εισαγωγή ρωσικής ηλεκτρικής ενέργειας, ο Ρώσος υπουργός τις χαρακτήρισε ως «παράλογη» απόφαση.

«Δεν εξάγουμε τόσο πολύ (σ.σ. ηλεκτρισμό στην Ουκρανία)… το δίκτυο της Ουκρανίας είναι επαρκώς ισχυρό. Τέτοιες αποφάσεις δεν είναι εποικοδομητικές, διότι δεν προσφέρουν μια αξιόπιστη ενεργειακή ασφάλεια προς τους καταναλωτές».

Ο Αλεξάντερ Νόβακ προσέθεσε πως η Ρωσία εδώ και λίγο καιρό έχει ξεκινήσει και πάλι να μεταφέρει ηλεκτρισμό προς την Ουκρανία μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος και είναι προετοιμασμένη να συνεχίσει να παρέχει ενέργεια στο γείτονά της.

Την Τετάρτη, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπέγραψε νόμο περί της «Ηλεκτρικής Αγοράς», ο οποίος απαγορεύει την εισαγωγή ενέργειας από την Ρωσία μέσω διμερών συμφωνιών.

 

Tags:
Naftogaz, Gazprom, Ρωσία, ενέργεια, Αλεξάντερ Νόβακ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK