ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι αμερικανικές κυρώσεις για τον Nord Stream 2 θα επιβληθούν, διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δίνοντας διορία μέχρι τις 20 Ιανουαρίου στις επιχειρήσεις που θέλουν να αποφύγουν τα περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους.

Την προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις για τον Nord Stream 2, εάν δεν «επιδείξουν άμεσα προσπάθειες καλής πίστεως», με σκοπό να σταματήσουν σταδιακά τις δραστηριότητές τους, απέστειλε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Όπως ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρότζεκτ μπορούν να αποφύγουν τις κυρώσεις, εάν σταματήσουν τις δραστηριότητές τους μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. 

«Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις, εκτός και εάν τα συσχετιζόμενα μέρη επιδείξουν άμεσα προσπάθειες καλής πίστεως να σταματήσουν. Τα συσχετιζόμενα μέρη πρέπει να ολοκληρώσουν τη διακοπή (σ.σ. των εργασιών) εκτός 30 ημερών», σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του. 

«Οποιαδήποτε επιχείρηση συμμετέχει στον Nord Stream 2 πρέπει να κοιτάξει προσεχτικά τι σημαίνει αυτό για τις δραστηριότητές της», επισημαίνει ακόμη. 

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, επεσήμανε ότι «ο Nord Stream 2 θα παρουσιαστεί πριν από το τέλος του 2020», παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ. 

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι τίθενται σε ισχύ οι κυρώσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο των ΗΠΑ για την εθνική άμυνα (γνωστό ως NDAA), ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των εργασιών για τα πρότζεκτ του Nord Stream 2 και του TurkStream. 

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ πυροδότησαν σωρεία αντιδράσεων, τόσο από μέρους της Μόσχας, όσο και των Βρυξελλών και του Βερολίνου. 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στις κυρώσεις των ΗΠΑ, προανήγγειλε απάντηση. «Θα απαντήσουμε στις κυρώσεις, αλλά με τρόπο που δεν θα βλάπτουμε τον εαυτό μας. Αλλά σίγουρα θα απαντήσουμε. Και ασφαλώς, θα τις λάβουμε υπ'όψιν όσον αφορά στην οικοδόμηση των σχέσεών μας», τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λαβρόφ για Nord Stream 2: Δείγμα αναξιοπιστίας των ΗΠΑ οι κυρώσεις κατά Ευρωπαίων συμμάχων

Tags:
κυρώσεις, Nord Stream 2, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK