12:50 03 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε την Ε.Ε. να μην καθοδηγείται από εφευρεμένα κατασκευάσματα, τα οποία προϋποθέτουν μια κάποια «αναγκαστική συνύπαρξη».

Κάλεσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθεί τους θεμελειώδεις κανόνες οι οποίοι ρυθμίζουν τις σχέσεις Ρωσίας – Ε.Ε. και να μην καθοδηγείται από εφευρεμένα κατασκευάσματα, που προϋποθέτουν μια κάποια «αναγκαστική συνύπαρξη», απηύθυνε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Έχουμε μπροστά μας κοινές απειλές και προκλήσεις: τρομοκρατία, εμπόριο ναρκωτικών, οργανωμένο έγκλημα, παράνομη μετανάστευση και πολλά άλλα» τόνισε στην εφημερίδα Έθνος και πρόσθεσε ότι «οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στη συνεργασία με τη χώρα μας, η εμμονή στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία δεν πρόκειται να βελτιώσουν τις προοπτικές της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον σύγχρονο κόσμο».

Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε μια «αμφίδρομα ωφέλιμη, επί ίσοις όροις και πραγματιστική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εναρμονισμένη με τα συμφέροντα των συμμάχων μας και όλων των άλλων εταίρων στην Ευρασία».

Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι μόνο έτσι μπορεί να χτιστεί ένα βιώσιμο μοντέλο μακροχρόνιων σχέσεων, το οποίο να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των χωρών και των λαών.

Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, τα επόμενα χρόνια θα χαρακτηριστούν από σχολαστική δουλειά, με στόχο να δημιουργηθεί μια πολυεπίπεδη αρχιτεκτονική συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ε.Ε.

Ο κ. Λαβρόφ επεσήμανε ότι αν έφταναν ως την ολοκλήρωσή τους τα μακρόπνοα σχέδια που υπήρχαν, θα είχε αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας, άνεσης και ευημερίας.

Όπως εξήγησε, υπήρχε συζήτηση μέχρι και για την άρση των θεωρήσεων για τους πολίτες της Ρωσίας και των χωρών της Ε.Ε., αλλά και για συνεργασία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατία και τη δημιουργία ενεργειακής ένωσης.

«Δεν στάθηκε εφικτό, όμως, να διασφαλιστεί η σταθερότητα της προαναγγελθείσας εταιρικής σχέσης Ρωσίας και χωρών της Ε.Ε.» σημείωσε, ενώ τόνισε ότι «δυστυχώς, πολλοί στη Δύση άρχισαν να αντιλαμβάνονταν την κοινή ευρωπαϊκή προοπτική αποκλειστικά μέσα από το πρίσμα “της νίκης στον Ψυχρό Πόλεμο”». 

Ο κ. Λαβρόφ σημείωσε ότι αποδείχθηκε στην πράξη πως η Ε.Ε. δεν ήταν προετοιμασμένη να διαχειριστεί με ίσους όρους τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σειρά τηλεφωνημάτων για τον ΥΠΕΞ Κύπρου για τις εξελίξεις στη Λιβύη - Συνομιλία και με Λαβρόφ

Λαβρόφ: Η Ρωσία θέλει επέκταση της συνθήκης New START για τα πυρηνικά χωρίς προϋποθέσεις

Tags:
Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK