12:52 31 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (316)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με την Τρίπολη, διαμηνύοντας ότι θα στηρίξει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.

Σε νέες δηλώσεις για το ζήτημα της Λιβύης προχώρησε το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο επικεφαλής της γειτονικής χώρας υπεραμύνθηκε της πρόσφατης συμφωνίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Τρίπολης.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι η συμφωνία αυτή συνέβαλε στο «ολικό πάγωμα» των σχεδίων αποκλεισμού της Άγκυρας από την περιοχή της Μεσογείου.

Επανέλαβε δε, ότι η Τουρκία θα στηρίξει τη νόμιμη κυβέρνηση της Τρίπολης, διασφαλίζοντας «την εφαρμογή όλων των στοιχείων της πρόσφατης συμφωνίας».

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική κυβέρνηση κατέθεσε τη Δευτέρα στην Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, προς υποστήριξη των δυνάμεων της GNA.

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των δύο μνημονίων συνεννόησης μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης για τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων και τη διμερή στρατιωτική συνεργασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι.

Έκτοτε, η αφρικανική χώρα διοικείται από δύο διαφορετικές και αντιμαχόμενες κυβερνήσεις: Την κυβέρνηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, η οποία εδρεύει στη Βεγγάζη και ελέγχει τα ανατολικά τμήματα της χώρας, και την – αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ - κυβέρνηση του GNA, υπό τον πρόεδρο Σάρατζ, η οποία ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παρέμβαση ΟΗΕ για τη Λιβύη: Ξεκάθαρη κλιμάκωση η συμφωνία με την Τουρκία

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (316)
Tags:
Τουρκικός Στρατός, τουρκικός στρατός, στρατός, πόλεμος, εμφύλιος, Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος, Λιβύη, Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK