00:24 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διαβεβαίωσε ότι ο αγωγός «Nord Stream 2» θα τεθεί σε λειτουργία, παρά τις όποιες καθυστερήσεις, ως απόρροια των αμερικανικών κινήσεων.

Τη διαβεβαίωση ότι ο «Nord Stream 2» θα τεθεί σε λειτουργία, παρά την άρνηση της Allseas να ολοκληρώσει τα έργα - υπό τον φόβο των αμερικανικών κυβέρνησης - έδωσε το Κρεμλίνο.

«Η εταιρεία έχει αποφασίσει να σταματήσει το έργο, εν μέσω των αμερικανικών κυρώσεων, τις οποίες εμείς θεωρούμε παράνομες. Η απόφαση αυτή προφανώς θα μετακυλήσει την ημερομηνία παράδοσης, αλλά δεν πρόκειται να εμποδίσει την ολοκλήρωση του project» διαμήνυσε, χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίμιτρ Πεσκόφ.

Εξέφρασε δε, την ελπίδα ότι ο νέος αγωγός θα τεθεί σε λειτουργία, παρά την όποια καθυστέρηση, καθώς «έχουμε την απαιτούμενη ικανότητα» (σ.σ. για να τοn υλοποιήσουμε).

Ερωτηθείς αν η Μόσχα σχεδιάζει την επιβολή κυρώσεων στην Allseas, ο Πεσκόφ αρκέστηκε να δηλώσει ότι πρόκειται για ένα «εμπορικό θέμα, το οποίο δεν μπορεί να καταστεί δημοσίως γνωστό».

Απέφυγε, παράλληλα, να ορίσει νέα ημερομηνία για τα εγκαίνια της λειτουργίας του «Nord Stream 2», επικαλούμενος τις «αντικειμενικές περιστάσεις που έχουν ανακύψει από τις ενέργειας μια τρίτης χώρας».

Επανέλαβε, σε κάθε περίπτωση, ότι το project θα εφαρμοστεί «ό,τι και να γίνει».

Υπενθυμίζεται ότι η ελβετική εταιρεία Allseas ανέβαλε την ολοκλήρωση κατασκευής του αγωγού, λόγω των αμερικανικών απειλών περί επιβολής κυρώσεων στις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Nord Stream 2» αποτελεί κοινό project μεταξύ της ρωσικής Gazprom και πέντε ευρωπαϊκών εταιρειών – Engia (Γαλλία), OMV (Αυστρία), Royal Dutch Shell (Βρετανία, Ολλανδία), Uniper (Γερμανία) και Wintershall (Γερμανία).

Είναι μήκους 745 μιλίων και θα μεταφέρει έως 1.942 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, σε ετήσιο επίπεδο.

Οι ΗΠΑ, πάντως, όπως και οι χώρες – σύμμαχοι τους (σ.σ. Πολωνία), έχουν επανειλημμένως εκφράσει ανησυχίες, καλώντας την Ευρώπη να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Μόσχα. Επιμένουν μάλιστα, ότι το project θα καταστήσει την Ευρώπη απόλυτα εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο.

Tags:
φυσικό αέριο, Ελβετία, ΗΠΑ, κυρώσεις, Nord Stream 2
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK