04:43 14 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (99)
0 0 0
Βρείτε μας

Η απάντηση του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου ήταν αυστηρή, καθώς εκτιμά ότι ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ενήργησε εκτός γραμμής, τονίζεται σε δημοσίευμα.

Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος εξέδωσε αυστηρή απάντηση σε πρόταση του πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ' να συγκεντρώσει τους προκαθήμενους όλων των ορθόδοξων εκκλησιών για να συζητήσουν τις διαφορές τους σε σχέση με την πρόσφατα ιδρυθείσα ουκρανική εκκλησία, σύμφωνα με το «Φως Φαναριού», το οποίο καλύπτει τη δραστηριότητα του Βαρθολομαίου.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος, ο πατριάρχης Ιεροσολύμων έστειλε επιστολή στον Βαρθολομαίο, προτείνοντας μια συνάντηση στην Ιορδανία όλων των προκαθήμενων των κατά τόπους Ορθόδοξων Εκκλησιών, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χάσματος στον ορθόδοξο κόσμο που συνδέεται με τη διαμάχη για την αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων έκανε αναφορά στην πρόταση και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα το περασμένο έτος.

Παρόμοια πρόταση κατατέθηκε και από τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και από αρκετούς ιεράρχες των εκκλησιών Ελλάδας και Κύπρου. Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο Θεόφιλος ενήργησε με εντολή του πατριαρχείου Μόσχας.

Η απάντηση του Βαρθολομαίου ήταν αυστηρή, καθώς εκτιμά ότι ο Θεόφιλος ενήργησε εκτός γραμμής, τονίζεται στο δημοσίευμα, ενώ προστίθεται ότι η πρωτοβουλία του Ιεροσολύμων απέτυχε να κερδίσει την πλειοψηφία του Ορθοδόξου κλήρου, ακόμη και μεταξύ εκείνων που τάχθηκαν εναντίον της απόφασης του Βαρθολομαίου.

Το χρονικό της αυτοκεφαλίας

Τον Ιανουάριο του 2018, ο πατριάρχης Βαρθολομαίος εκχώρησε αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Εκκλησία της Ουκρανίας. Είχε προηγηθεί η λεγόμενη «ενωτική σύνοδος» στο Κίεβο για τη συγκρότηση της αυτοαποκαλούμενης «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Επιφάνιο.

Τόσο η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας όσο και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνώρισαν την ίδρυση της νέας δομής όπως και την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει αυτοκεφαλία, με το Πατριαρχείο Μόσχας να μιλάει για «νομιμοποίηση του σχίσματος» που θα έχει σοβαρές και καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια ορθόδοξους χριστιανούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεολόγος στο Sputnik: Προδοσία η πράξη του Ιερώνυμου να αναγνωρίσει τη σχισματική εκκλησία

Ρωσικό ΥΠΕΞ για Πάιατ: Οι ΗΠΑ έχουν παίξει πολλές φορές το χαρτί της θρησκείας

Ιερά Σύνοδος: Ελεύθερα και αβίαστα η αναγνώριση του αυτοκέφαλου της «Εκκλησίας της Ουκρανίας»

Θέμα:
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (99)
Tags:
Πατριαρχείο Μόσχας, Ουκρανία, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, Οικουμενικός Πατριάρχης, Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Βαρθολομαίος, αυτοκεφαλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK