14:51 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (313)
0 0 0
Βρείτε μας

Στα τέλη Νοεμβρίου Τουρκία και Λιβύη συμφώνησαν υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα και τη συνεργασία σε στρατιωτικά ζητήματα αλλά και ζητήματα ασφαλείας.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη με ψήφους 325 υπέρ, ενώ 184 βουλευτές καταψήφισαν το αίτημα.

Το σχετικό νομοσχέδιο που φέρει την υπογραφή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν υποβλήθηκε στην τουρκική βουλή στο τέλος Δεκεμβρίου. Νωρίτερα ο Ερντογάν είχε κάνει γνωστό ότι θα ζητούσε την έγκρισή της μετά το αίτημα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ στη Λιβύη για υποστήριξη.

Στα τέλη Δεκεμβρίου ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν είχε επιβεβαιώσει ότι η χώρα είχε λάβει αίτημα για στρατιωτική στήριξη από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) διαμηνύοντας ότι η Τουρκία θα «τιμήσει αυτήν τη συμφωνία».

Σημειώνεται ότι η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης που υπεγράφη στα τέλη Νοεμβρίου και αφορά τα θαλάσσια σύνορα και τη συνεργασία σε στρατιωτικά ζητήματα έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων ιδιαίτερα από την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το «ναι» του τουρκικού κοινοβουλίου έρχεται λιγότερο από δύο ώρες πριν την προγραμματισμένη τελετή υπογραφής της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Η ελληνική πλευρά με το που ανακοινώθηκε η υπογραφή της συνεργασίας Λιβύης - Τουρκίας βρίσκεται σε διπλωματικό πυρετό προκειμένου να μην ισχύσει η συμφωνία την οποία χαρακτηρίζει είναι απολύτως αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Κατά της συμφωνίας έχει ταχθεί και ο ΟΗΕ με τον ειδικό απεσταλμένο για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ να σημειώνει ότι τα μνημόνια συνεννόησης των δύο χωρών αποτελούν «ξεκάθαρη κλιμάκωση της σύγκρουσης» στη Λιβύη.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ είχε προαναγγείλει ότι η χώρα θα παραχωρήσει θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης και του Καστελόριζου με στόχο την έναρξη σεισμογραφικών ερευνών για την αναζήτηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Όπως εξήγησε, τα εν λόγω οικόπεδα βρίσκονται εντός της θαλάσσιας περιοχής που περιγράφεται στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης θέλει να παραχωρήσει η Τουρκία

Άγκυρα: «Κανένα σχέδιο δεν θα πετύχει, χωρίς εμάς» - Ψηφίζεται η αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (313)
Tags:
στρατεύματα, συμφωνία, Λιβύη, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK