05:30 13 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Ιράν: Δολοφονία Κασέμ Σολεϊμανί (191)
0 40
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ πρότεινε στο Κοινοβούλιο να ψηφίσει την απόσυρση ξένων στρατευμάτων, επισημαίνοντας ότι θα ήταν επωφελής για τη χώρα. Τι είπε για τα στρατεύματα των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Άντιλ Αμπντούλ Μαχντί, ζήτησε από το κοινοβούλιο να διατάξει την απόσυρση ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, καθώς το κοινοβούλιο του Ιράκ ξεκίνησε την έκτακτη συνεδρίασή του.

Κατόπιν τούτου, το ιρακινό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για να ζητήσει τον τερματισμό της παρουσίας όλων των ξένων στρατευμάτων στη χώρα, ανέφερε ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Sky News Arabia.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου που συγκλήθηκε την Κυριακή, το νομοθετικό όργανο ψήφισε επίσης να τερματίσει τη συμφωνία με τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον του ISIS.

«Η κυβέρνηση δεσμεύεται να ανακαλέσει το αίτημά της για βοήθεια από το διεθνή συνασπισμό που αγωνίζεται για το Ισλαμικό Κράτος λόγω του τερματισμού των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και της επίτευξης της νίκης», ανέφερε το ψήφισμα.

«Η ιρακινή κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί για να τερματίσει την παρουσία οποιωνδήποτε ξένων στρατευμάτων στο ιρακινό έδαφος και να τους απαγορεύσει να χρησιμοποιήσουν τη γη, τον εναέριο χώρο ή το νερό για οποιονδήποτε λόγο», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που ξεκίνησε εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή μετά τη δολοφονία του ανώτατου Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σολεϊμανί, ο πρωθυπουργός είπε ότι τόσο το Ιράκ όσο και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να τερματίσουν την παρουσία ξένων στρατευμάτων στη χώρα.

«Παρά τις εσωτερικές και εξωτερικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, παραμένει το καλύτερο για το Ιράκ κατ 'αρχήν και πρακτικά», δήλωσε ο Αμπντούλ Μαχντί στο κοινοβούλιο σε ομιλία του.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν δύο διαθέσιμες επιλογές όσον αφορά την απόσυρση στρατευμάτων συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η πρώτη αφορά την άμεση και πλήρη απόσυρσή τους, η δεύτερη μιλάει για σταδιακή απόσυρση του ξένου στρατιωτικού προσωπικού.

«Ως πρωθυπουργός και ανώτερος διοικητής, συνιστώ την πρώτη επιλογή. Παρά τις εξωτερικές και εσωτερικές δυσκολίες που μπορεί να συναντήσουμε, αυτή η επιλογή είναι θεμελιωδώς καλύτερη για το Ιράκ ... Θα βοηθήσει στην αναδιοργάνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και άλλα έθνη, θα διατηρήσει τις εγκάρδιες σχέσεις με βάση το σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας και δεν επιτρέπει καμία παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις», παρατήρησε ο Μαχντί.

Θέμα:
Ιράν: Δολοφονία Κασέμ Σολεϊμανί (191)
Tags:
Κοινοβούλιο, στρατός, Ιράκ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK