23:32 04 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλάμε, δήλωσε οργισμένος για την παρουσία ξένων στρατευμάτων στη Λιβύη. «Φτάνει πια, οι Λίβυοι υπέφεραν αρκετά».

Νέο μήνυμα εναντίον της ανάπτυξης ξένων στρατευμάτων στη Λιβύη έστειλε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, δια στόματος του ειδικού επιτετραμμένου για την αφρικανική χώρα, Γασάν Σαλάμε.

Μεταξύ άλλων, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ εξέφρασε την «οργή» του και απαίτησε τον άμεσο τερματισμό των ξένων επεμβάσεων στην εμφύλια σύρραξη.

«Είμαι αληθινά εξοργισμένος διότι βλέπω πως οι πάντες θέλουν να μιλήσουν για τη Λιβύη, αλλά όχι για τους Λίβυους», φέρεται να δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Φτάνει πια, οι Λίβυοι υπέφεραν αρκετά» έσπευσε να προσθέσει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Όσον αφορά την άφιξη Τούρκων στρατιωτικών στη Λιβύη - προς υποστήριξη των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) - ο Σαλάμε εξέφρασε εκ νέου τις αντιρρήσεις του.

«Η χώρα έχει υποφέρει πάρα πολύ από την ξένη ανάμιξη με διάφορες μορφές. Αυτό που ζητάω από όλες αυτές τις χώρες είναι πολύ καθαρό: Μακριά από τη Λιβύη».

Και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν αρκετά όπλα στη Λιβύη, κανένας δεν έχει ανάγκη γι' άλλα. Υπάρχουν αρκετοί μισθοφόροι στη Λιβύη. Λοιπόν σταματήστε να στέλνετε κι άλλους, όπως συμβαίνει σήμερα».

Στη Σύρτη ο στρατός του Χαφτάρ

Στο μεταξύ, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) εισήλθε τη Δευτέρα στην πόλη Σύρτη, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο του θαλάσσιου λιμένα.

«Ο LNA έχει πάρει τον έλεγχο της στρατιωτικής βάσης ασ-Σάαντι, μερικές περιοχές της πόλης και τώρα κατευθύνεται προς το κέντρο», πρόσθεσε ανώνυμη πηγή, η οποία πρόσκειται στην ηγεσία του LNA.

Η εξέλιξη αυτή, η οποία θεωρείται ύψιστης σημασίας για την εξέλιξη του εμφυλίου πολέμου, επέρχεται λίγες ώρες, μετά την ανακοίνωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την έναρξη της αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Άλλωστε, η Σύρτη, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, αποτελεί τόπο γέννησης του ιστορικού ηγέτη της χώρας, Μουαμάρ Καντάφι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011, καθώς τα τελευταία χρόνια διοικείται από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις:

Την κυβέρνηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, η οποία εδρεύει στη Βεγγάζη και ελέγχει τα δυτικά τμήματα της χώρας, και την – αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ - κυβέρνηση του GNA, υπό τον πρόεδρο Σάρατζ, η οποία ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Tags:
τουρκικός στρατός, Τουρκικός Στρατός, Τουρκία, εμφύλιος, πόλεμος, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ΟΗΕ, στρατός, Χαλίφα Χαφτάρ, ΟΗΕ, Λιβύη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK