13:24 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αφού εξασφάλισε την  πλειοψηφία των Συντηρητικών μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι οποιαδήποτε τροπολογία της αντιπολίτευσης κατά της συμφωνίας αποχώρησης θα αποκλειόταν εντελώς.

Για ακόμη μια φορά τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Βρετανίας καθώς  οι βουλευτές της χώρας είναι έτοιμοι να εγκρίνουν τελικά το σχέδιο Brexit την Πέμπτη ώστε η χώρα να μπορέσει να αποχωρήσει από την ΕΕ όπως είχε προγραμματιστεί στις 31 Ιανουαρίου.

Οι βουλευτές έδωσαν την αρχική τους έγκριση στο σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον πριν από τα Χριστούγεννα, αμέσως μετά τη νίκη του πρωθυπουργού στις πρόσφατες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου.

Η Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται μέσα στις επόμενες δυο ημέρες να ολοκληρώσει τη διαδικασία επισκόπησης του νομοσχεδίου που επικυρώνει το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θεωρείται πλέον δεδομένο σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Το νομοσχέδιο του Brexit πρέπει να ψηφιστεί ακόμα από την Βουλή των Λόρδων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και αυτό αναμένεται να γίνει πριν από τις 31 Ιανουαρίου.

Οι Βρυξέλλες εκφράζουν εδώ και πολύ καιρό την αμφιβολία τους για την προθεσμία που έχει δοθεί, θεωρώντας την εξαιρετικά σφιχτή, και έδωσαν στο Λονδίνο την επιλογή να πάρει παράταση.

Ωστόσο, ο Τζόνσον κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρξει παράταση της μεταβατικής περιόδου, λέγοντας ότι η Βρετανία πρέπει να απελευθερωθεί από τους κανόνες της ΕΕ το συντομότερο δυνατό.

Μεταξύ άλλων, το επιτελείο του Τζόνσον έδειξε ότι θα μπορούσε να δώσει πράσινο φως σε μια μερική εμπορική συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις, παρά το ότι το Λονδίνο έχει την τάση να εμποδίζει την ιστορική πολιτική της ΕΕ «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να έχουν συμφωνηθούν όλα».

Πολλές τροπολογίες της αντιπολίτευσης καταψηφίστηκαν την Τρίτη το βράδυ, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για την προστασία των δικαιωμάτων διαμονής των Ευρωπαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσον αφορά το εμπόριο, ο Τζόνσον δήλωσε την Τετάρτη στην νέα Επίτροπο φον ντερ Λάιεν ότι προσβλέπει στη σύναψη συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών με την ΕΕ και ότι ήταν έτοιμος να ξεκινήσει τις συνομιλίες μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει στις 31 Ιανουαρίου.

Tags:
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Μπόρις Τζόνσον, ΕΕ, βρετανικό κοινοβούλιο, Βρετανική βουλή, Μεγάλη Βρετανία, Brexit
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK