08:46 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ως «καταστροφική» χαρακτήρισε ο Σεργκέι Λαβρόφ την έννοια των ΗΠΑ για την περιοχή του Ινδικού - Ειρηνικού Ωκεανού, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα της Σρι Λάνκα, λίγο πριν από την επίσκεψή του στη χώρα.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ασία, χαρακτήρισε ως «καταστροφική» την αμερικανική έννοια για «ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού».

Ειδικότερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στην εφημερίδα «Sri Lankan Daily News»:

«Η έννοια της "ελεύθερης και ανοιχτής περιοχής Ινδικού - Ειρηνικού" που προωθείται από τις ΗΠΑ δεν έχει ενοποιητική, αλλά καταστροφική δυναμική. Ο πραγματικός στόχος είναι να χωρίσει τα περιφερειακά κράτη σε "ομάδες συμφερόντων", αποδυναμώνοντας το νεοσύστατο περιφερειακό σύστημα διακρατικών σχέσεων έτσι ώστε να διεκδικήσει κυριαρχία».

Ο ίδιος, μάλιστα, συμπλήρωσε:

«Ο Ινδικός Ωκεανός δεν πρέπει να αποτελεί πιλοτήριο ανταγωνισμού, αλλά ένας χώρος συνεργασίας μεταξύ των παράκτιων και νησιωτικών εθνών που δημιουργούν από κοινού τις προϋποθέσεις για βιώσιμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη εντός των περιφερειακών ενώσεων».

Η συνεργασία Ρωσίας και Σρι Λάνκα

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συνεργασία της Ρωσίας με τη Σρι Λάνκα ιδίως στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας και της γεωργίας.

Συγκεκριμένα, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε:

«Η Ρωσία είναι πρόθυμη να προσφέρει στη Σρι Λάνκα τα προϊόντα των εγχώριων βιομηχανιών της, ιδιαίτερα της βιομηχανίας αεροσκαφών. Η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, καθώς και η συνεργασία στον τομέα της γεωργίας και η καθιέρωση προηγμένων τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών φαίνονται αρκετά ελπιδοφόρες. Ο τουρισμός παραμένει ένας άλλος σημαντικός τομέας κοινής δράσης, δεδομένου ότι η Σρι Λάνκα έχει γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός μεταξύ των Ρώσων. Αναμένω ότι αυτά και άλλα θέματα σχετικά με την πρακτική αλληλεπίδραση θα συζητηθούν ουσιαστικά κατά την επίσκεψή μου στη χώρα σας».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να επισκεφθεί τη Σρι Λάνκα, την Τρίτη (14/01), στο πλαίσιο περιοδείας του σε χώρες της Ασίας, όπως η Ινδία και το Ουζμπεκιστάν.

Διαβάστε ακόμα:

Μεντβέντεφ: Η αμερικανική ιδέα για τη Νοτιοανατολική Ασία θα αποδυναμώσει την ASEAN

Tags:
Σρι Λάνκα, Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK