09:24 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (327)
0 20
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, κληθείς να σχολιάσει το διαφαινόμενο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για τη Λιβύη, ανέδειξε τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς των προηγούμενων ετών ως «κύρια πηγή» των προβλημάτων της χώρας.

Το κράτος της Λιβύης διαλύθηκε από το ΝΑΤΟ, ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κληθείς να σχολιάσει τη διαφαινόμενη αποτυχία υπογραφής της συμφωνίας εκεχειρίας για τη Λιβύη.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει κράτος στη Λιβύη. Το λιβυκό κράτος βομβαρδίστηκε από το ΝΑΤΟ το 2011 και μέχρι σήμερα πληρώνουμε τις συνέπειες αυτής της παράνομης και εγκληματικής ενέργειας» δήλωσε, μεταξύ άλλων.

«Και πρώτα απ’ όλους ο λαός της Λιβύης» έσπευσε να προσθέσει, στο περιθώριο των επαφών που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σρι Λάνκα.

Τη Δευτέρα, Ρωσία και Τουρκία είχαν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις - με τη συμμετοχή των επικεφαλής των αντιμαχόμενων πλευρών - με στόχο την επισφράγιση της κατάπαυσης του πυρός, η οποία τέθηκε σε ισχύ τα ξημερώματα της Κυριακής.

Παρά την κατάρτιση ενός προσχεδίου συμφωνίας, ωστόσο, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, αποχώρησε από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει το σχετικό κείμενο.

Τι αναφέρει το προσχέδιο

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το επίμαχο προσχέδιο, τα εμπλεκόμενα μέρη δεσμεύονται να τηρήσουν το καθεστώς της εκεχειρίας, χωρίς προϋποθέσεις.

«Καλούνται να βάλουν ένα “τέλος” σ’ όλες τις επιθετικές επιχειρήσεις και να στραφούν στην αποκλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Τονίζεται δε, ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές θα καταβάλλουν προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Τρίπολη και τις υπόλοιπες πόλεις της αφρικανικού κράτους.

Προβλέπεται μάλιστα, ο καθορισμός μιας «γραμμής επικοινωνίας», η οποία θα διασφαλίζει την «επιβίωση» της κατάπαυσης του πυρός, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές θα επιλέξουν τα μέλη μίας 10μελούς στρατιωτικής επιτροπής, η οποία θα καθορίσει αυτή τη «γραμμή επικοινωνίας» και θα παρακολουθεί την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Θρίλερ διαπραγματεύσεων

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ξημερώματα της Κυριακής, οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη ανακοίνωσαν την έναρξη μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, βάζοντας «τέλος» στις πολύμηνες εχθροπραξίες.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Δευτέρας, αξιωματούχοι της Ρωσίας και της Τουρκίας συναντήθηκαν στη Μόσχα, με τη συμμετοχή και των επικεφαλής των δύο αντίπαλων «στρατοπέδων» στη Λιβύη, με στόχο την επισφράγιση της σχετικής εκεχειρίας.

Άλλωστε, η αφρικανική χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) - υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ - η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) - με έδρα της Βεγγάζη - ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».

Η εμφύλια σύρραξη, μάλιστα, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 280 άμαχους, ενώ στο πεδίο των μαχών έχουν «χαθεί» περίπου 2.000 στρατιώτες. Ο αριθμός των εκτοπισμένων δε, υπερβαίνει τους 146.000.

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (327)
Tags:
Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, Χαλίφα Χαφτάρ, Τουρκία, κατάπαυση πυρός, εκεχειρία, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβύη, Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK