16:37 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (310)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο στρατηγός Χαφτάρ αναχώρησε από τη Μόσχα, χωρίς να υπογράψει το προσχέδιο της συμφωνίας για την εκεχειρία στη Λιβύη. Πληροφορίες περί επανέναρξης των εχθροπραξιών.

Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την επισφράγιση της εκεχειρίας στη Λιβύη, καθώς ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ, αναχώρησε από τη Μόσχα, χωρίς να υπογράψει το σχετικό κείμενο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, η οποία φιλοξένησε τη Δευτέρα τις αντιπροσωπείες των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, επιβεβαίωσε ότι ο στρατηγός Χαφτάρ αποχώρησε από τη Μόσχα, χωρίς να βάλει την υπογραφή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στο προσχέδιο της συμφωνίας.

Ως εκ τούτου, παρά την άμεση συναίνεση του επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), Φαγέζ αλ Σάρατζ, οι διαπραγματεύσεις – διάρκειας έξι ωρών – οδηγήθηκαν σε προσωρινό «ναυάγιο».

Πλέον, οι διπλωματικές προσπάθειες θα συνεχιστούν στις 19 Δεκεμβρίου, στο Βερολίνο, όπου θα λάβει χώρα διεθνής διάσκεψη, με στόχο την πολιτική διευθέτηση της λιβυκής διένεξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με λιβυκές πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο «Al-Arabiya», η άρνηση του Χαφτάρ οφείλεται στην Τουρκία, καθώς ο στρατηγός του LNA απορρίπτει κάθε τουρκική παρέμβαση και μεσολάβηση.

Σε μία πρώτη αντίδραση, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, απέδωσε το βασικό πρόβλημα της βορειο-αφρικανικής χώρας στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς του 2011.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει κράτος στη Λιβύη. Το λιβυκό κράτος βομβαρδίστηκε από το ΝΑΤΟ το 2011 και μέχρι σήμερα πληρώνουμε τις συνέπειες αυτής της παράνομης και εγκληματικής ενέργειας» δήλωσε, το πρωί της Τρίτης, σε μία πρώτη αντίδραση, μετά το «όχι» του στρατηγού Χαφτάρ.

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες

Στο μεταξύ, στρατιωτική πηγή από τη Λιβύη, μιλώντας στο Sputnik, έκανε λόγο για επίθεση των δυνάμεων της GNA σε θέσεις του LNA σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Η ίδια πηγή, βέβαια, ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του LNA δεν απάντησαν στα πυρά, καθώς δεν έχουν λάβει νεότερες οδηγίες από τον στρατηγό Χαφτάρ.

Θρίλερ διαπραγματεύσεων

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ξημερώματα της Κυριακής, οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη ανακοίνωσαν την έναρξη μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, βάζοντας «τέλος» στις πολύμηνες εχθροπραξίες.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Δευτέραςαξιωματούχοι της Ρωσίας και της Τουρκίας συναντήθηκαν στη Μόσχα, με τη συμμετοχή και των επικεφαλής των δύο αντίπαλων «στρατοπέδων» στη Λιβύη, με στόχο την επισφράγιση της σχετικής εκεχειρίας.

Άλλωστε, η αφρικανική χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) - υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ - η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) - με έδρα της Βεγγάζη - ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».

Η εμφύλια σύρραξη, μάλιστα, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 280 άμαχους, ενώ στο πεδίο των μαχών έχουν «χαθεί» περίπου 2.000 στρατιώτες. Ο αριθμός των εκτοπισμένων δε, υπερβαίνει τους 146.000.

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (310)
Tags:
Τουρκία, Μόσχα, πόλεμος, κατάπαυση πυρός, εκεχειρία, Ρωσία, Λιβύη, Χαλίφα Χαφτάρ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK