23:12 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Παρίσι, Βερολίνο και Λονδίνο προσέφυγαν στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών, στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας του 2015, αντιδρώντας στην απόφαση του Ιράν να αποδεσμευτεί από τους όρους της JCPOA.

Την ενεργοποίηση του μηχανισμού επίλυσης διαφορών της διεθνούς συμφωνίας του 2015 (JCPOA) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενεργοποίησαν Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.

«Δεν είχαμε άλλη επιλογή, δεδομένων των ιρανικών ενεργειών, από το να εκφράσουμε την ανησυχία μας για τη μη τήρηση των δεσμεύσεων της διεθνούς συμφωνίας και να παραπέμψουμε το συγκεκριμένο ζήτημα στον Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών, ο οποίος ορίζεται στην παράγραφο 36 της JCPOA».

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι τρεις χώρες είχαν επαναλάβει την προσήλωσή τους στην εφαρμογή και τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας, καλώντας την Τεχεράνη να ακυρώσει όλα τα μέτρα αποδέσμευσης απ’ αυτή.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζοσέπ Μπορέλ, ξεκαθάρισε ότι στόχος της προσφυγής δεν αποτελεί η εκ νέου επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη. Άλλωστε, κατά τον ίδιο, δεν υπάρχει εναλλακτική στην ιρανική πυρηνική συμφωνία του 2015.   

Εμάνουελ Μακρόν, Άγκελα Μέρκελ και Μπόρις Τζόνσον έχουν επανειλημμένως καταβάλλει προσπάθειες για να διασώσουν τη JCPOA, η οποία θέτει περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικών διευκολύνσεων.

Ωστόσο, η επιβίωση της συμφωνίας τέθηκε εν αμφιβόλω το 2018, όταν ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση των ΗΠΑ και την επαναφορά των κυρώσεων.

Η Τεχεράνη έσπευσε να ζητήσει εγγυήσεις από τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη, αξιώνοντας ανταλλάγματα και παραχωρήσεις, επικαλούμενη τις επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γάλλος υπουργός Εξωτερικών: Το Ιράν μπορεί να αποκτήσει πυρηνική βόμβα σε 1 με 2 χρόνια

Ρουχανί σε πρόεδρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Το Ιράν επιδιώκει ενίσχυση της πυρηνικής συμφωνίας

Tags:
ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τεχεράνη, ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, JCPOA, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK